Topmenu

Tips voor het fotograferen in de (extreme) kou

Fotograferen in de kou vereist niet alleen veel van jou als fotograaf, maar ook veel van je camera. Ga jij op wintersport of naar een andere koude bestemming? Bereid je dan goed voor met dit artikel met tips voor het fotograferen in extreme kou.

1. Neem extra batterijen mee bij het fotograferen in koude omstandigheden

Door (extreme) kou zal de batterij van je camera sneller zijn capaciteit verliezen. Ook als je de batterij amper gebruikt, is deze een stuk sneller leeg. Zorg daarom altijd dat je extra batterijen bij de hand hebt tijdens het fotograferen in koude omstandigheden, zoals tijdens de wintersport. Bewaar deze batterijen niet in je cameratas, maar draag deze liever op je lijf. Hierdoor blijven ze warmer en verliezen ze minder capaciteit voordat je deze in de camera stopt.

Is een batterij op? Dan kan het ook helpen om ze even op te warmen. Wrijf de batterij tussen je handen warm, of draag deze op je huid (bijvoorbeeld onder je shirt). Vaak doen de batterijen het hierna toch weer om toch nog een paar foto’s in de sneeuw te maken, al zal het niet voor lang zijn.

Houd er in de kou ook rekening mee dat de batterij nog sneller leeg zal lopen bij het fotograferen met een lange sluitertijd, omdat er dan langer spanning staat op het mechanische deel dat de spiegel opgeklapt houdt. Verminder het batterijgebruik eventueel ook door vibratie-reductie uit te zetten en/of de helderheid van het LCD schermpje te verlagen.

https://fotografielessen.vinkacademy.nl/betalen-termijnen/

2. Draag warme handschoenen waarmee je goed kunt fotograferen

Goede handschoenen zijn onmisbaar tijdens het fotograferen in de kou. Let bij de keuze voor handschoenen erop dat ze dik genoeg zijn, maar wel dat je hiermee je camera nog goed kunt bedienen. Mijn favoriete handschoenen tijdens de koude omstandigheden van mijn vakantie in het Finse Lapland hadden fleece aan de binnenkant en wol aan de buitenkant. Er zijn ook handschoenen waarbij je een soort ‘flapjes’ om je vingertopjes hebt, welke je kunt omklappen op het moment dat je de camera wilt instellen. Maar bij -20 graden lijkt me dat niet ideaal ;)

Als je in de winkel staat en je hebt je camera niet bij je, maar je wilt controleren of je er mee kunt fotograferen? Dan kun je globaal aannemen dat als je je veters ermee kunt strikken, je er ook je camera mee kunt bedienen. Let wel dat dit niet geldt voor camera’s met een touchscreen!

Wanneer je fotografeert vanaf statief, en je hoeft de instellingen niet meer of niet veel te veranderen, dan kun je ook met wanten fotograferen omdat je alleen maar op het knopje hoeft te drukken. Met enige oefening lukte het me ook om foto’s terug te kijken. Wanten zijn daarbij natuurlijk een stuk minder praktisch, maar wel vaak een stuk warmer. Eventueel kun je ook twee lagen over elkaar dragen, bijvoorbeeld dunne handschoenen (linksboven) en daarover wanten (onder).

Goede handschoenen om mee te fotograferen

3. Investeer in goede warme kleding en schoenen

Hoewel dit niet direct met het fotograferen te maken heeft, is het natuurlijk ook belangrijk dat de rest van je lijf warm genoeg gekleed is. Koude voeten, oren of andere lichaamsdelen kunnen het plezier van het fotograferen verpesten.  En het is natuurlijk zonde als je hierdoor eerder weer de warmte moet / wil opzoeken. Ik ben echt een koukleum en was heel erg bang voor de voorspelling van min 20 graden in Lapland. Maar het valt heel erg mee als je goed aangekleed bent. Ik heb geleerd dat het geheim van warm aankleden de laagjes zijn die je over elkaar aan doet. De lucht tussen de laagjes werkt isolerend en zorgt ervoor dat je warm blijft.

In Lapland droeg ik thermisch ondergoed, daaroverheen een trainingsbroek en daarover een skibroek. Qua bovenkleding was het een thermisch shirt met lange mouwen, daaroverheen een warme trui, daarboven een dons jasje en tenslotte nog een ski-jas. Bij activiteiten op de snowscooter of in een slede voortgetrokken door een stel huskyhonden, ging er zelfs nog een overal overheen. De kleding hield me warm, zelfs met -27 graden!

Kleding voor het fotograferen in koude omstandigheden

Aan mijn voeten droeg ik wollen sokken en deze snowboots van Sorel die temperaturen tot -32 graden aan zouden moeten kunnen. Ik moet zeggen dat ik soms toch koude voeten heb gehad, maar ik ben nou eenmaal ook een enorme koukleum.fotograferen-in-koude-omstandigheden

Vergeet natuurlijk ook geen warme mutsen, sjaals, etc!

4. Pas op met ademwolkjes bij fotograferen in extreme kou

Pas op met ademwolkjesFotografeer je in de kou, dan kan je warme adem condens vormen op de camera. Bij extreme kou zal deze direct bevriezen, waardoor er een klein ijslaagje op de zoeker of het LCD scherm op de achterkant van je camera komt. Dit maakt het fotograferen moeilijker. Houd daarom als het lukt je adem even in als je een foto gaat maken. Blaas in geen geval op het objectief (omdat deze bijvoorbeeld al een beetje ijs erop heeft), want dit zal het alleen maar erger maken! Op het moment dat je fotografeert vanaf statief, dan verklein je de kans op bevroren adem, omdat je niet perse je gezicht tegen de camera aan hoeft te houden.

Door je ademwolkjes bevriezen zelfs je wimpers!

5. Camera ontdooien

Wanneer je met de camera weer de warmte in gaat, dan kan er ook condens op de camera ontstaan, wat de camera vochtig maakt. Het beste is om je camera te laten wennen aan de warmte door deze in je (gesloten) camera tas te houden en deze pas na een tijd te openen. Ga het opwarm proces van je camera niet proberen te versnellen; geduld is het toverwoord. Ook als je camera een dun ijslaagje heeft, bijvoorbeeld door de flinterdunne sneeuw. Ga niet wrijven of krabben op het objectief. De kans is dat je het objectief beschadigd zonder dat het resultaat heeft.

Ga de camera ook niet ‘opwarmen’ bij een kachel of bij het vuur. Tijdens de reis naar Lapland zag ik dat iemand halverwege de huskytocht zijn objectief van de camera af haalde en deze samen met de open (!) body in de buurt van het kampvuur hield.
NIET DOEN! De rook van het vuur en het stof dat daarbij vrij komt kan alleen maar schade aanrichten aan de sensor. Je begrijpt dat ik dat de betreffende fotograaf ook maar heb verteld; houd geduld!

Wanneer je de camera uit de tas haalt, zet dan eventueel het batterijklepje open en ook die van de geheugenkaart. Zo weet je zeker dat eventueel vocht ook uit de camera ontsnapt. Zet de camera ook pas weer aan als je zeker weet dat het allemaal droog is, omdat er anders kortsluiting kan ontstaan. In veel situaties hoeft dit gevaar helemaal niet op de loer te liggen, maar het zou zonde zijn als het wel gebeurt omdat je ongeduldig bent.

6. Extra lange camerariem

Test voor je vertrek naar de koude omgeving of de camerariem of strap, waarmee je de camera normaal om je nek hangt, lang genoeg is om over alle lading winterkleding te hangen. Met zoveel winterkleding zie je er al snel uit als een ‘Michelin-mannetje’ (getuige mijn foto’s hierboven) en het is onhandig als je hierdoor je camera telkens in de hand moet houden. Dit maakt niet alleen je hand sneller koud (ondanks de handschoenen), maar dit is ook gevaarlijk als het bijvoorbeeld glad is buiten en je niet je hand kunt gebruiken om jezelf bij een val op te vangen.

7. Statief vasthouden aan de niet-metalen delen

Heb je een statief bij je? Houd deze dan vast aan het plastic, foam of de rubber delen. Deze materialen worden minder koud dan aluminium of andere metalen. Zou je het statief met blote handen vastpakken op het aluminium bij extreme kou dan is het mogelijk dat je hand er aan vast vriest! (Met alle gevolgen van dien)

Foto's maken in koude omstandigheden

8. Ken je camera instellingen

De kou is in veel situaties al genoeg uitdaging, ook als je goed aankleed bent. Maak het jezelf niet lastiger door ook nog eens lang te moeten stoeien met het vinden van de juiste camera instellingen in een prachtig sneeuwlandschap of bij het fotograferen van het noorderlicht (jaja, we were lucky!). Bereid je daarom goed voor en zorg dat je het instellen van je camera goed beheerst. Is dit nog niet het geval? Volg dan deze online fotografie cursus!

Noorderlicht gefotografeerd in Lapland bij -15

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, ,

11 reacties op Tips voor het fotograferen in de (extreme) kou

 1. Pieter 6 januari 2019 at 21:52 #

  Bedankt voor de informatie. Ik maak me echter ook zorgen over het LCD scherm van de camera. Liquid Crystal Display kan dat niet gevoelig zijn voor extreme vrieskou zoals min 20

  • Laura 7 januari 2019 at 09:39 #

   Ik vraag met eigenlijk wel af hoe ‘Liquid’ een schermpje is hoor. Ik heb er zelf geen problemen mee ervaren bij een temperatuur tot -27 graden, ook niet met smartphones die volgens mij eenzelfde soort scherm hebben. Heb ook nog nooit gehoord van een scherm dat ‘vastgevroren’ is, maar het zou natuurlijk kunnen.

 2. linda 16 januari 2017 at 10:40 #

  Bedankt voor je duidelijke tips

 3. Latoya 3 december 2015 at 19:47 #

  Hallo
  Bedankt voor de super tips!
  Ik vertrek naar de Himalaya in jan met temperaturen van -32 graden toch ben ik bezorgt dat mijn camera een Eos 70d het niet gaat trekken daar. Welke camera hadden jullie met die temperaturen en hoe was die ervaring erna ?

  Groetjes

 4. Willie bontenbal 10 oktober 2015 at 20:25 #

  Leuk artikel.
  Woon nu 17 jaar in Finland en weet wat kou is -35 tot – 40 graden. Thermische onderkleding een must.
  Maar jij hebt meer geluk gehad met het noorderlicht fotograferen. Het is mij nog niet gelukt. No luck.

  • Marleen VI 7 januari 2016 at 20:28 #

   Hi,
   Wij zijn in december naar Noorwegen gegaan (Tromso, het hoogst gelegen stadje in Noorwegen) en we hadden ook super veel geluk om het Noorderlicht te mogen aanschouwen en het gelukkig ook heel mooi te hebben kunnen fotograferen. Tip: iso:800; sluiterlijd: 20sec; F:5,6 en op een statief natuurlijk.

 5. Kirsten De Laet 23 januari 2015 at 17:19 #

  Leuke en vooral handige tips @Laura !
  Ik ga ook heel vaak, tenminste wanneer het echt een keertje koud is in de Lage Landen, op pad met mijn camera en heb nog een leuk weetje; ik heb steeds een aantal zakjes silica gel in mijn fototassen zitten.
  Je kent ze wel hoor, ze zitten meestal in schoendozen, handtassen of bij elektronisch materiaal.
  Zij nemen het eventuele vocht snel op wanneer je camera vochtig is door neerslag (regen, sneeuw of mist) of wanneer zich condens vormt vanwege de koude. ;)

  Groetjes vanwege Kirsten.

 6. Marjolijn de Jongh 18 januari 2015 at 10:41 #

  ik ben een paar jaar geleden in Midden-Zweden geweest in de winter.. en ben gaan wandelen om een uurtje of 7 in een dikke laag sneeuw (het was ongeveer min 28/30) maar ik had het kouder toen we thuis in Nederland waren waar het nat en -2 was.. heeft met de luchtvochtigheid te maken is me verteld. Je tips zijn wel handig en om te onthouden voor een volgende keer.. want in dat geval neem ik wél een camera mee! (ik had wel foto's gemaakt, maar dat was echt nog huis-tuin-en-keuken kiekjes, nu weet ik al beter mede dankzij Vink Academy :-) )

 7. Jos Sparreboom 14 januari 2015 at 07:52 #

  Aanvullende tip m.b.t. kleding. Koop extra warme kleding, soepele leren handschoenen en laarzen in de bouwmarkt. De spullen zijn er speciaal voor gemaakt om toch "alles" te kunnen doen in de kou. Bijvoorbeeld bij Jula in Zweden. Let op: De Scandinaviër heeft een smallere schouderpartij, heren-jacks zullen vaak niet passen; dames kunnen heren-jacks meestal wel aan. De werkkleding is redelijk betaalbaar tot zelfs goedkoop, want tegen laag BTW tarief. (trouwens -27 valt nog best mee… dat hebben we hier in zuid Zweden ook wel.)

 8. 'm(i)e' 13 januari 2015 at 14:59 #

  Ik vind nummer 4 wel grappig : ik weet niet hoe dat bij andere fotografen is, maar ik hou altijd mijn adem in als ik een foto maak. Ik kan daar niet aan doen, dat gebeurt gewoon :)

Geef een reactie

X