De afkorting DSLR staat voor Digital Single Lens Reflex. Vrij vertaald betekent het een spiegelreflexcamera. In dit artikel meer over de betekenis van de afkorting DSLR, waar de afkorting vandaan komt en de werking van deze camera.

De afkorting DSLR gebruik ik regelmatig, vooral bij het typen. Het is namelijk sneller geschreven dan spiegelreflexcamera. ;) Toch moet ook ik altijd even nadenken wat de afkorting precies betekent. Het is dus helemaal niet erg als je niet kunt reproduceren waar de vier letters in de afkorting voor staan. Belangrijker is dat je weet dat het om een spiegelreflexcamera gaat.

Wat is een spiegelreflexcamera?

Om je uit te leggen wat een spiegelreflexcamera is, moeten we naar de binnenkant van de camera kijken. Hieronder zie je er een schematische voorstelling van. De gele, schuin streep is de spiegel. Hier dankt de camera zijn naam aan.

Dit is de binnenkant van je camera. De gele streep is de spiegel.

Dit is de binnenkant van je camera. De schuine gele streep is de spiegel.

De rode lijn in de volgende illustratie is het licht. Het licht gaat via het objectief de camera binnen, valt op de spiegel en die reflecteert het weer via het prisma naar de zoeker. De zoeker is waar jij je oog houdt om te zien wat je fotografeert.

Zo gaat het licht als je door de camera kijkt

Zo gaat het licht als je door de camera kijkt.

Als jij het knopje indrukt om een foto te maken, klapt de spiegel in de camera omhoog. Het licht gaat nu niet langer naar de zoeker toe, maar kan nu naar de sensor van de camera gaan. Het licht wordt in de sensor omgezet naar een digitaal signaal, zodat de foto opgeslagen kan worden. Voor de tijd van digitale camera’s zat er op de plek van de sensor het filmrolletje of de dia.

Uitleg DSLR: Als je de ontspanknop indrukt, gaat de spiegel omhoog en vervolgens de sluiter op.

Als je de ontspanknop indrukt, gaat de spiegel omhoog.

Wil je meer weten over de ander gele streep/streepjes in beeld? Lees dan het artikel over sluitertijd goed door.

Waar komt de afkorting DSLR vandaan?

De eerste SLR-camera werd uitgevonden door Thomas Sutton in 1861. Let op, zonder D dus. Ik stel me voor dat de camera die Thomas Sutton uitvond in de 19e eeuw een groot, log ding was. Het zou nog ruim 70 jaren duren voordat de SLR-camera’s op de markt kwamen met het handzame formaat zoals wij nu de DSLR’s kennen.

Single Lens

Single Lens in de afkorting gaf aan dat er maar één lens gebruikt werd. De tegenhanger van de single-lenscamera was een twin-lens, met camera met twee objectieven. Het ene objectief was voor het maken van een foto (die ‘zag’ de situatie dus), terwijl het andere objectief (met dezelfde brandpuntsafstand) de fotograaf een idee moest geven wat hij/zij ging fotograferen.

Omdat de twee lenzen naast of boven elkaar zaten, kwam dat wat de fotograaf zag niet exact overeen met de uiteindelijke foto. De twee objectieven zaten niet op dezelfde plek en ‘zagen’ dus net iets anders. Iedereen die wel eens met een wegwerpcameraatje heeft gefotografeerd, herkent dit vast. Dan denk je dat je een gebouw er precies helemaal op hebt staan, maar dat op de foto de linkerzijkant toch ontbrak.

Reflex

Een camera met één enkele lens, waarbij de fotograaf precies zag hoe de foto eruit zou komen te zien, was dus een welkome uitvinding! Om dit voor elkaar te krijgen zat er in de camera een spiegel en een prisma. Door middel van reflecties kon het licht door de lens zo gebogen worden naar de zoeker. Dit is ook waar reflex op slaat in de afkorting. Reflex komt dus eigenlijk weer van reflection.

(Ik heb heeeeel lang gedacht dat reflex sloeg op het feit dat de spiegel beweegt als het knopje indrukt. Net zoals de reflex waarbij je tikt op je knie en dat je onderbeen dan automatisch strekt. Een reflex als een onbewuste reactie op een specifieke prikkel. Maar… dat had ik dus helemaal mis, haha!)

Digital

Nou, bij de D in DSLR hoef ik vast niet lang stil te staan. Toen de digitale fotografie werd uitgevonden, gaf de D in DSLR aan dat het om een digitale camera ging. Logisch :)

Omdat digitale fotografie nu de standaard is, worden SLR-camera’s nu vaker analoge spiegelreflexcamera’s genoemd.

En… wist jij precies wat de afkorting DSLR betekent en waar-ie vandaan kwam? Hopelijk heb je nog iets nieuws geleerd! 

Meer uitleg over fotografie afkortingen lees je hier.