Topmenu

Creëer diepte in een landschapsfoto met de juiste voorgrond

Ik ben dol op het fotograferen van landschappen, vooral als ik op reis ben. Berglandschappen zijn mijn favoriet; ze geven me het gevoel van de ongekende grootte van de wereld en dat ik maar een klein poppetje daarop ben. Dat gevoel wil ik ook graag overbrengen op een landschapsfoto, maar dat is meestal gemakkelijker gezegd dan gedaan want een landschapsfoto mist al snel een gevoel van diepte.

De uitdaging van landschapsfotografie

Het overbrengen van het gevoel van het weidse/grootse/uitgestrekte/immense van een landschap op een foto is per definitie lastig; de foto is namelijk een stuk kleiner dan het landschap (zelfs als je het afdrukt op een billboard) én het is een tweedimensionaal beeld: het heeft geen diepte. Het gevoel van diepte kun je echter behouden door de compositie bewust te kiezen.

Balans tussen voorgrond en omgeving

Bij het fotograferen van landschappen is het belangrijk dat de compositie een goede balans geeft tussen de omgeving op de voorgrond en de omgeving op de achtergrond. Door niet alleen maar te focussen op datgene in de verte maar door ook iets van het landschap om de voorgrond te plaatsen, krijg je het gevoel van diepte weer terug.

Onderstaande foto maakte ik op Madeira aan de noordkant van het eiland. Om meer het gevoel van diepte te geven aan dit landschap fotografeerde ik het met een stel varens op de voorgrond. Hierdoor werden bovendien de huizen in opbouw linksonder (die niet zo goed paste bij het dorpje) verborgen en maakt de rode bloem het helemaal af.

Ga met je muis over de foto (en de foto’s hieronder) om de andere versie of een vergelijkbare foto te zien waarbij er minder of niets op de voorgrond is geplaatst. 

Diepte in het landschap: Madeira Noord

Nog een foto van Madeira, maar nu de oostelijke punt van het eiland. Door dicht bij de grond te fotograferen vormden de grassprieten een mooie voorgrond die de foto veel meer levendigheid gaven.

Diepte in het landschap: Madeira Oost

Datgene uit de omgeving wat op de voorgrond geplaatst wordt hoeft overigens niet altijd heel dichtbij de fotograaf te zijn. Op de foto van de Lünersee (Oostenrijk) gebruikte ik de oever van het stuwmeer (tientallen meters van mij vandaan) als voorgrond.

Diepte in het landschap: Oostenrijk Lunersee

In Noorwegen fotografeerde ik deze gletsjer met het beekje op de voorgrond. Deze foto geeft meer het gevoel van diepte dan de foto waarbij er juist meer van de lucht op de foto staat. Het beekje als voorgrond is in mijn ogen voor de kijker bovendien een interessanter onderdeel uit de omgeving dan de extra hoeveelheid lucht.

Diepte in het landschap: Noorwegen

De voorgrond hoeft tenslotte niet altijd helemaal scherp te zijn. De gele korenbloemen (gefotografeerd op het eiland Sardinië) zorgen hierbij niet alleen voor een mooi kader aan de onderkant, maar leiden de ogen van de kijker ook de diepte in. Het gevoel van diepte ontbreekt juist bij de foto zonder de korenbloemen als voorgrond.

Diepte in het landschap: Sardinië
Wist je trouwens dat ook personen op de voorgrond in beeld kunnen helpen om de foto diepte te geven? Kijk maar:
Diepte in het landschap: Wel of geen mensen op de foto

Voor meer voorbeelden en argumenten lees je het artikel over wel of geen mensen in je landschapsfoto’s.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

,

18 reacties op Creëer diepte in een landschapsfoto met de juiste voorgrond

 1. daniel dierickx 23 april 2018 at 13:17 #

  dit is intresant

 2. Heleen van Velzen- van Driel 7 maart 2017 at 14:35 #

  Ik heb veel aan je tips gehad over landschapsfotografie, uit je reisboek. Ook daar stond de foto van Madeira in. Toen ik op het eiland was heb ik je tip in de praktijk uitgeprobeerd. Bedankt?

 3. Alexander Renterghem Van 7 april 2014 at 20:14 #

  lekker simpel vertelt met duidelijke voorbeelden ! mooi gedaan !

 4. Patrick Mincke 7 april 2014 at 12:35 #

  Een prachtige hint.

 5. Louis Schutter 7 april 2014 at 10:20 #

  mooi in beeld gebracht, welke website techniek schuilt er achter de 'dubbele' foto's om het rollover met de muis te verkrijgen ?

  • Laura 27 december 2015 at 12:23 #

   Dat heb ik gedaan met mijn ‘lievelingscode’: CSS :)

 6. Patrick Mincke 24 april 2012 at 13:36 #

  Prachtige foto’s. Ook ik maak graag opnames van berglandschappen (Amerika, Nieuw – Zeeland). Ik zal zeker rekening houden met deze tips. Dank u wel Laura.

 7. Bert Saris 24 april 2012 at 07:35 #

  Zeer waardevolle tips, daar doe ik mijn voordeel mee straks op vakantie!

 8. Mieke Schuwirth 24 april 2012 at 06:43 #

  Prachtige foto’s.
  Maar vooral heel leuk hoe je het verschil kunt zien door met de muis over de foto te gaan.
  Ik ga hier zeker op letten.
  Bedankt. Mieke.

 9. Wilma Den Hoed 24 april 2012 at 06:39 #

  Arrie let ook altijd op dat hij een voorgrond heeft om diepte te krijgen. Mooie fotoos. In junie gaan we 15 dagen naar Portugal. Komen terug met weer mooie fotoos, zal een paar op facebook zetten.

 10. Olga Herman 23 april 2012 at 21:20 #

  Dank je wel Laura voor alweer interessante artikel. Foto’s zijn supermooi…

 11. Anja Noorlander 23 april 2012 at 14:32 #

  Whow!

 12. marion 23 april 2012 at 14:11 #

  Goede uitleg en supermooie foto’s. Groet marion

 13. Gerrit van den Bosch 23 april 2012 at 13:58 #

  Mooi artikel, maar bij de Madeira foto prefereer ik toch de versie zonder de varens. Hier krijg ik een veel weidser gevoel wat mij in deze foto juist erg aanspreekt.

  Het zelfde geldt eigenlijk voor de foto met de gele bloemen, alhoewel daar een kleiner randje met bloemen op de voorgrond het waarschijnlijk ook wel goed zou doen. Nu vind ik het geel op de voorgrond toch wat te zwaar voor de foto.

  • Laura 16 oktober 2015 at 09:52 #

   Zo zie je maar weer dat fotografie ook altijd een kwestie van smaak is ;)

 14. Jarik 23 april 2012 at 13:57 #

  Mooie foto’s en duidelijke uitleg.
  Ik heb weer zin om op vakantie te gaan… met fototoestel natuurlijk!

  Vraagje: gebruik je een speciale (groothoek)lens als je een landschapsfoto wilt gaan maken of heb je een zoomlens erop zitten voor het gemak?

  Groeten,
  Jarik

  • Laura 16 oktober 2015 at 09:52 #

   Bij landschapsfoto’s gebruik ik veel een Tamron 10-24mm objectief! Een zoomlens heb ik er soms ook wel opzitten, maar daarbij mis ik vaak nog wat groothoek.

 15. Fokko van der Leest 23 april 2012 at 13:07 #

  Heel mooi inzichtelijk gemaakt. Interessant.

Geef een reactie

X