Wanneer je een foto maakt, dan kader je een deel van de wereld om je heen. De randen van de foto beperken hoeveel je in één beeld kunt vastleggen. Het is belangrijk om het beeld juist te kiezen, zodat het onderwerp goed in beeld is en de compositie de foto interessant(er) maakt. Een tip voor een goede compositie is door een extra kader in de foto te plaatsen. In dit artikel laat ik je met veel voorbeelden zien wat hiermee bedoeld wordt.

Wat is een kader in de foto?

Het gaat als het ware dus om een kader in het kader (van de foto). Het eerste kader maak je door de randen van de foto zelf en het tweede kader maak je door bepaalde delen uit de omgeving zo in de foto mee te nemen, dat ze een soort van ‘omlijsting’ vormen rondom het onderwerp. Met dit kader trek je de aandacht dus extra naar het onderwerp toe; de ogen van de kijker worden als het ware tegen gehouden om buiten dit kader te gaan kijken.

Voorbeelden van foto’s met een kader

Hieronder geef ik voorbeelden van foto’s waarbij er een kader in de foto zit. Ik heb de foto er ook voor een tweede keer onder geplakt, waarbij het kader aangegeven is met lijnen.

Slager in Tunesie met een heel duidelijk kader om zich heen

Deze foto, gemaakt in Tunesie, heeft een heel duidelijk kader in de foto. Hoewel de stank bij deze slager eigenlijk ondraaglijk was (for your info: het schaap hing er al twee dagen) fascineerde het beeld mij enorm vanwege het kozijn wat om deze ‘etalage’ zat en de roze muur er omheen. Ik besloot de omlijsting van de slagerij in zijn geheel op de foto te zetten, waardoor de aandacht van de kijker naar het centrum van de foto getrokken wordt. Als je nu je handen voor de roze rand en het kozijn houdt, zul je zien dat de kracht van de foto in zijn geheel verdwijnt.

Andere foto’s met een heel duidelijk kader zijn de foto’s hieronder, die ik maakte in Jordanie bij de oude stad Jerash en in New York bij Central Park. In Central Park gebruikte ik de brugleuning om de aandacht op de bootjes en de achterliggende gebouwen te leggen.

Duidelijk kader van bomen in Central Park

De foto hieronder heeft ook een vierkant kader, als is deze minder duidelijk. Het bruidspaar staat in het openstaande raam en door het frame wat hierdoor ontstaat om hen heen (en de lichtere achtergrond achter hen), krijgen zij direct alle aandacht in de foto.

Kader in de natuur

De bovenstaande foto’s hadden dus een heel duidelijk frame vanwege de kozijnen om het raam, muren, de etalage, etc. Je kunt echter ook de natuur zelf gebruiken om een kader te vormen, zoals ik bij dezelfde situatie deed in Central Park in New York. In het sneeuwlandschap hieronder was het kader er al, maar moest ik alleen nog op de juiste plek gaan staan om dit kader te vinden. En bij de foto van Simone en Tijn (en hond Trisha) zocht ik naar dat ene plekje tussen de herfstblaadjes van de boom zodat deze oranje bladeren een mooie rand aan de zijkant konden vormen.Bij de foto hieronder werd de foto interessanter door gebruik te maken van een kader van planten/boompjes om de aandacht op het paleis in Bangkok te plaatsen.

Kader in een kader

Soms is er zelfs sprake van een kader in een kader, zoals je kunt zien bij de foto hieronder. De gebouwen aan de zijkant vormen een duidelijk kader voor de brug, en de brug vormt weer een kader om het Empire State Building!

Kader bij kinderfotografie

Regelmatig gebruik ik ook een kader bij het maken van kinderfoto’s. De babyfoto van Jans hieronder heeft dat het duidelijkst; het kader wordt gevormd door de kast waar ze in ligt. Bij Bente vormen de rand van haar hemelbed en het gordijntje er naast het kader en in de foto van Fiebe vormen de takken en stam van de boom het frame voor haar portret.Kader bij één of twee kanten

Een kader hoeft overigens niet altijd langs alle vier of langs drie de randen van de foto te gaan, maar langs een of slechts twee kanten kan ook. Bij de foto van één van de kerken in Verona (Italie) zorgen de bladeren in de hoeken en aan de zijkant ervoor dat de aandacht naar de toren gericht wordt. Bij de foto van de waslijn vormen de handdoeken het kader. Juist doordat hiermee een deel van de nonnen op de foto verborgen wordt, wordt de foto tegelijkertijd boeiender/interessanter. Wat staan de dames daar te doen? Zijn ze samen aan het lachen of is er serieus overleg?


Wanneer je niets in de omgeving vindt wat je als mooi kader kunt gebruiken, dan kun je natuurlijk ook altijd het kader zelf creëren. Bij onderstaande zwangerschapsfotosessie met Sylvana had ik blauwe slingers mee genomen (het was geen geheim dat ze een jongetje zou krijgen). Door te variëren in brandpuntsafstand en scherpstelafstand, kreeg ik een heel ander kader met dezelfde slinger!


Samengevat over het gebruik van een kader in de foto

  • Met een kader in de foto leg je de aandacht meer op het onderwerp; de ogen van de kijker worden naar het onderwerp toe getrokken.
  • Een kader kan de foto interessanter maken.
  • In het landschap vind je natuurlijke kaders terug, je moet alleen op de juiste plek gaan staan.
  • In feite kan alles een kader vormen. Van ramen/kozijnen, tot boomstammen, takken, bladeren, accessoires etc.
  • Een kader hoeft niet langs alle vier de randen van de foto te lopen.