“He bah, het regent. Dan laat ik de camera wel thuis.” Zeg eens eerlijk; hoe vaak heb jij dit als excuus gebruikt? Terwijl regen juist ook heel fotogeniek kan zijn! Nu zijn er steeds meer compactcamera’s die waterdicht zijn. Maar een spiegelreflexcamera houdt meestal niet van een regenbui. In dit artikel daarom de tips om jouw camera en/of objectief te beschermen tegen de regen en druppels in beeld te voorkomen.
1. Onder de paraplu
Simpel, maar effectief: houd in de ene hand je camera en in de andere hand een paraplu. Het is zo wel lastig om te zoomen of je camera in te stellen. Maak het jezelf daarom iets gemakkelijker en plaats je camera op een statief. Natuurlijk kun je ook iemand anders lief aankijken en vragen of hij of zij de paraplu boven jou (of jullie) hoofd wilt vasthouden.
2. Zonnekap
Voor een paar spetters op de body van mijn Nikon ben ik niet zo bang. Maar ik wil geen druppels op de voorkant van mijn lens die vlekken in het beeld geven. De kans hierop verklein je met de zonnekap op de lens. De zonnekap wordt dan een regenkap! Uiteraard helpt deze niet als je recht omhoog fotografeert.

Deze foto maakte ik tijdens een flinke regenbui. Met de zonnekap op de lens schoot ik vlug enkele foto’s, waarna ik mijn camera weer veilig opborg in de tas.
3. Rainsleeve
Er zijn speciale regenhoezen te bestellen voor je camera, ook wel rainsleeves genoemd. Deze zijn zo gemaakt dat ze over de body, het objectief en jouw hand gaan. Door het doorzichtige plastic is een gemaakte foto nog terug te kijken op het LCD-scherm van je camera.
4. Plastic tas
Een gewone plastic tas is trouwens vaak een prima alternatief voor de rainsleeve. Pak er dus een Albert Heijn-tas of diepvrieszakje (formaat: groot) bij. Je maakt er een klein gaatje in en trekt daar vervolgens het objectief door. Het plastic rekt uit en vormt zo een nauwe sluiting om het objectief heen. Ook hier zet je natuurlijk weer de zonnekap op de lens. Wel is het in tegenstelling tot de speciale regenhoes wat lastiger om de gemaakte foto’s terug te zien. Het helpt als je de camera blind weet in te stellen.
5. Onderwaterhuis
Ok, de kans is klein dat je een onderwaterhuis in de kast hebt liggen. Maar wie zich toevallig heeft verdiept in onderwaterfotografie, snapt dat fotograferen in de regen met zo’n ding geen probleem is. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat er nu misschien druppels op de behuizing blijven plakken. Bij het duiken heb je daar geen last van, omdat je geheel onder water bent.
6. Onder een afdak
Sta je buiten en begint het te plenzen? En heb je geen van bovenstaande bij je? Kijk dan even goed naar de omgeving. Misschien zie je een afdakje of overdekking vanwaar je foto’s kunt maken.

Tijdens het GLOW lichtfestival regende het precies de avond dat ik ging fotograferen. Vanonder de overdekking van de fietsenstalling maakte ik dit beeld.
7. Hydrofiel filter
Hoe tof is het als een filter zo gemaakt is, dat hier nooit druppels op blijven zitten? Dit beschermt weliswaar niet je body tegen water(schade), maar is wel super handig voor wie vaak in de regen fotografeert of filmt. (Ik denk dan bijvoorbeeld aan sportfotografen langs de lijn van het voetbal- of hockeyveld). Bekijk deze YouTube-video eens. Met een plantenspuit sproeien ze water op het hydrofiele filter, waar het er direct ook weer vanaf druipt. Zulke filters zijn helaas niet goedkoop.
8. Binnenblijven
Ten slotte is het natuurlijk ook gewoon een optie om binnen te blijven. Door een raam zijn prachtige regenfoto’s te maken als je de regendruppels omarmt. Dat bewijst deze Russische fotograaf goed. (edit: de druppels blijken gephotoshopt te zijn)
Na het fotograferen in de regen
Droog je camera altijd af als deze ook maar een beetje nat is geworden. Stop een paar silicagels in je cameratas om vocht verder te verwijderen. Dit zijn van die kleine zakjes die je vindt in verpakkingen met droge producten (rijst, hondensnoepjes, schoenen) en waarop staat DO NOT EAT.
Beste Laura.
Als het op waterdruppels aan komt, dan heb ik een UV filter waar ik Rain-X op heb aangebracht. Een eventuele druppel loopt er gewoon vanaf. Werk prima (bij mij tenminste wel). Voor vochtvreter in kun je ook silica kattenbakkorrels gebruiken. Je neemt een panty kousje, vul deze met een paar eetlepels silica korrels en knoop hem dicht. nu nog een paar extra kousje er omheen doen om te voorkomen dat slechts één kousje scheurt en je de korrels tot in lengte van dagen in je tas vind. Ze nemen uitstekend vocht op.
Groeten uit de Wormer
Wat een goede tip van de kattenbakkorrels, thanks!!!
Ik gebruik altijd een zeem die ik over de camera en lens leg en deze aan de onderkant met een wasknijper vast maak. Voordeel van een zeem is dat deze water opneemt en vasthoudt waardoor je camera niet nat wordt. Je knijpt de zeem uit en je kunt deze weer gebruiken.
Slim Michel! Dankjewel voor het delen van deze tip!
Hallo Laura,
Fijn dat er iemand is die even een beetje duidelijk schrijft wat je kan doen met fotograferen bij regen. Thx. Met mijn Canon SX60 is het vrij gemakkelijk even een plaatje te schieten al heb ik met deze camera juist het probleem van die superzoom lens. Ik ben bezig te kijken / ontwerpen van een kap als een babywagen kap. Iets wat ik als een rugzak om kan doen en dan over mijn hoofd kan trekken.
De silicagel korrels zijn zeker handig om in de tas te werken als vochtvreter. Het moet na de tijd wel weer even het vocht afstaan aan de droge lucht en dan zijn ze lang te gebruiken. Pas wel op met te lang gebruiken. De zakjes worder minder van kwaliteit en na verloop van tijd vervalt het (door slijtage) tot stof. En dat wil je ook niet op de lens hebben.
Hoi Laura,
Ik heb altijd een hydrofiel luier in mijn cameratas. Als de camera wat nat regent (Een Nikon D7000 kan best tegen een beetje regen) dan kan ik de camera even afdrogen voordat ie weer de tas in gaat. Bovendien is het een mooie poetslap voor je camera: dit is pluisvrije doek. En ik maak er zelfs mijn filters wel mee droog (de lens zelf zou ik overigens niet zo snel doen).
Groeten, Jaap
Je kunt ook een Pentax camera uit de K-serie aanschaffen. Doet technisch niet onder voor de Canon of Nikon, maar is in tegenstelling tot deze twee marktleiders geheel ‘waterresistant’; je kunt er dus niet mee onder water, maar fotograferen in de stromende regen is met de juiste (WR) lenzen geen enkel probleem!
Ik neem aan dat niet elke Pentax-camera tegen de regen kan. De professionele camera’s van Nikon en Canon kunnen prima tegen de regen. De bijbehorende professionele objectieven ook.
Beste Laura,
het spijt me maar bij punt 8 (Russische fotograaf) ben je flink mis. Het is duidelijk een fotomontage. Bekijk het aandachtig, dezelfde druppeltjes verschijnen op 2 foto’s…
Mvg
Rossano
Alsjemenou, je hebt helemaal gelijk, ik zie het nu ook. Heeft-ie toch wel heel goed gedaan zeg. Neemt niet weg dat je vanachter glas mooie foto’s kunt maken natuurlijk.
Hoi Laura,
Dit artikel komt als geroepen na gisteren. Toen was ik aan het fotograferen in Turnhout. Regen en nog eens regen. :( Wat lensflair maar dat maakt niet uit. Heeft ook wel iets. :)
Bedoel je lensflare of druppels/vlekken op de lens? Want lensflare komt van de zon.
Hydrofiel filters werken goed, maar alleen als er een substantiële hoeveelheid water op komt. In dat geval loopt dit van het oppervlak af. Bij weinig water zoals motregen of mist, blijven de druppels helaas op het oppervlak zitten. Dit is ook goed zichtbaar in de video op het moment dat de demonstrateur begint met water spuiten op de filter.
Het overkwam mij tijdens een Tropische plensbui op Sri Lanka. Spiegelreflex zonder tas. Van fotograferen was geen sprake meer en ik moest de camera angstvallig droog zien te houden onder een paraplu. Later in het hotel kreeg ik een brainwave. In de meeste hotels ligt in de badkamer een weggooi badmuts. Een simpel plastic kapje met een elastiek band. Vanaf die tijd heb ik altijd zo’n kapje in mijn broekzak. Het kan natuurlijk mooier maar voor mij is het goed genoeg want het past prima over mijn camera.
Beste Laura,
wat ik persoonlijk erg makkelijk en super goedkoop vind, zijn douchekapjes (shower caps) in die mini-verpakkingen op de hotelkamer op vakantie.
Dus als je de volgende keer op hotel bent, neem ze gewoon mee uit de hotelkamer en stop ze in je fototas. Ze zijn bovendien heel compact, dus ideaal om gewoon in je tas te laten zitten, ze komen steeds van pas, je weet immers nooit wanneer het zal beginnen regenen in Nederland/België!
Groeten,
Wim
Wat een goede toevoeging, dankjewel Wim!