Vind jij bloesem ook één van de mooiste dingen aan de lente? In dit artikel geef ik je een lading nuttige fototips hoe je de witte of roze bloesembomen het mooist op de foto zet.
1. Leg de aandacht op de bloesem
Fotografeer de boom zo dat de aandacht zoveel mogelijk naar de bloesem gaat. Laat storende elementen uit de omgeving buiten beeld door in te zoomen of dichterbij te fotograferen.
2. Scherptediepte bij het fotograferen van bloesem
Je bloesemfoto is vaak het mooist als je fotografeert met weinig scherptediepte. Het onderwerp is scherp en de achtergrond wazig, waardoor er meer aandacht voor de bloesem is. Je krijgt weinig scherptediepte door te fotograferen met een groot diafragma, maar ook door in te zoomen. Je leest meer over scherptediepte in mijn gratis eBook ‘Alles over scherptediepte’.
3. Let op de achtergrond
Het is belangrijk dat de achtergrond niet te druk is of storende elementen bevat, zelfs als de achtergrond wazig is. Het is het mooist als de achtergrond redelijk egaal is. Hieronder zie je drie keer hetzelfde takje welke ik telkens net vanuit een iets andere hoek heb gefotografeerd. Een blauwe lucht doet het bij bloesem vaak erg goed als achtergrond.
Ook de bokeh van de wazige achtergrond kan voor een onrustige foto zorgen, zoals je hieronder ziet. Maak de scherptediepte dan nog kleiner, zodat de achtergrond waziger wordt.
4. Experimenteer met licht
De foto’s hieronder maakte ik op een dag dat het ene moment de zon scheen en het andere moment de zon achter de wolken was verdwenen. Een gunstige omstandigheid om te experimenteren met verschillende soorten licht. Ander licht maakt vaak een groot verschil! Deze foto’s maakte ik een paar seconden na elkaar, waarbij bij de ene foto de zon achter de wolken was en bij de andere foto gewoon scheen.
5. Interessante lijnen en vormen
Ga op zoek naar interessante vormen en lijnen binnen de takken van de boom. Met een duidelijke lijn of vorm in de foto, weet je de aandacht van de kijker beter vast te houden.
6. Macro
Fotografeer de kleinste details van de bloesem met een macro-objectief. Hierdoor kun je van heel dichtbij fotograferen en zelfs de kleine stuifmeel-sprietjes en de karteltjes van de blaadjes groot fotograferen.
7. Bloesem als achtergrond bij portretfotografie
Juist omdat de bloesem er maar zo kort is, is het leuk om dit te combineren met portretfotografie. Het vereist enige creativiteit om de personen bij de bloesem te krijgen (die vaak toch hoog in de boom zit), maar als dit lukt dan geeft het een erg gaaf effect! Het meisje op de bovenste foto zat op haar vaders schouders en het verliefde stel was zelfs in de boom geklommen voor deze foto’s!
8.Wacht niet te lang, het is maar kort lente!
Van mij mogen de bomen het hele jaar vol bloesem staan (spring all year long), maar helaas zijn de prachtige gekleurde blaadjes binnen no time weer verdwenen. Ik merk in mijn eigen omgeving dat sommige bomen al vol bloesem staan, terwijl anderen nog moet beginnen met bloeien. En bij weer anderen zitten de bloesemblaadjes inmiddels verstopt tussen de groene bladeren. Denk daarom niet: ik fotografeer die prachtige bloesemboom volgend weekend wel, want het is zonde als je dan te laat bent en weer een jaar moet wachten!
Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook de tips voor het fotograferen van bloemen!