Het was tijdens een vakantie in Oostenrijk dat ik voor het eerst onweer fotografeerde. Als tiener was ik al heel vaak in Oostenrijk geweest en kon toen al enorm genieten van de denderende onweersbuien en bijbehorende bliksemshow tussen de bergen. De bliksem wilde ik daarom ook graag een keer vastleggen op de foto. Zo gezegd, zo gedaan?! Was het een lucky shot? Of toch niet? Het verhaal achter deze bliksemfoto.
Voordat ik vertel hoe ik de foto heb gemaakt, wil ik dat je even naar de foto kijkt en de volgende vraag voor jezelf beantwoord:
Denk je dat ik een korte of lange sluitertijd instelde om de bliksem te fotograferen?
Ik stelde deze vraag ook vaak tijdens de beginners workshop fotografie die ik voorheen gaf. De antwoorden van de cursisten liepen telkens uiteen. Een blikseminslag duurt soms wel één tienduizendste van een seconde en het antwoord dat ik een korte sluitertijd nodig heb voor deze foto, vind ik daarmee dus ook geen vreemde gedachte. Bovendien is de lichtintensiteit van een bliksem zo hoog -zie het als een mega grote flitser- dat zelfs als de blikseminslag zo kort duurt, dat deze toch duidelijk op de foto te zien is.
Maar… de vraag die ik daarna altijd stel is:
Denk je als ik PRECIES op het moment dat ik de bliksem zag de ontspanknop van mijn camera indrukte en ik nog steeds op tijd was om deze foto te maken?
Het antwoord is dan altijd unaniem: nee. De blikseminslag duurt zó kort dat, zelfs als ik een supersonische reactiesnelheid heb, ik per definitie te laat ben. Ik had dus wel een langere sluitertijd nodig omdat ik niet kon timen wanneer de volgende bliksem zou komen.
Camera-instellingen bij het fotograferen van bliksem
“Voor het fotograferen van de bliksem was een korte sluitertijd voldoende geweest, maar toch had ik een lange sluitertijd nodig vanwege de timing”
Voor deze foto zette ik de camera op statief en stelde de camera in met de sluitertijdvoorkeursstand op 6 seconden en ISO 200 (Dit was de laagst mogelijk ISO waarde van mijn camera). Ik maakte toen foto na foto na foto na foto: ik bleef maar foto’s maken. Wanneer er in die 6 seconden geen bliksem te zien was aan de hemel was het resultaat een pikzwarte foto. Kwam er in die 6 seconden wel een bliksem, dan was deze op de foto duidelijk zichtbaar.
Waarom 6 seconden? Het kiezen van de sluitertijd was een experiment. Ik merkte dat de bliksem soms vrij snel achter elkaar kwam. Wanneer ik een sluitertijd zou kiezen van bijvoorbeeld 15 seconden of langer, werd de kans groter dat ik twee bliksems op één foto kreeg en dat deze daarmee overbelicht zou zijn.
Het moment dat deze specifieke foto maakte, weet ik nog heel goed. Ik drukte net op de ontspanknop om de foto te maken en vrijwel direct zag ik deze bliksem inslaan gevolgd door een daverende knal. De ruim 5 seconden die ik daarna nog moest wachten totdat mijn foto klaar was leken wel een minuut te duren; zo nieuwsgierig was ik of mijn camera gericht stond op de juiste plek van de bliksem(inslag)! Je begrijpt dat ik heel hard stond te juichen toen ik het resultaat op het LCD scherm van mijn camera zag. ;)
Was de bliksemfoto een lucky shot?
Ja en nee… In zekere zin was ik natuurlijk heel lucky dat de bliksem insloeg in een aantal bomen vlakbij de camping. En dat ik hier precies mijn camera op had gericht. Maar ik had wel de juiste voorbereiding en instellingen gekozen om de bliksem vast te leggen op de foto. Mijn geduld werd daarmee beloond, want ik had maar liefst 180 foto’s gemaakt voordat deze foto kwam.
Tips voor het fotograferen van bliksem
Vind jij de bliksem ook gaaf en wil je dit een keer zelf proberen (in Nederland?). Houd dan het volgende in gedachten:
- Fotografeer vanaf een hoge plek; ga bijvoorbeeld naar zolder. Hierdoor zie je meer van de hemel en heb je meer kans de bliksem te spotten. Denk wel aan je veiligheid; zorg dat je niet het hoogste punt in de omgeving bent.
- Kies een sluitertijd van minstens enkele seconden. Zo heb je meer ‘speling’ om de bliksem te ‘vangen’. De sluitertijd mag je langer maken als de bliksem ook langer op zich laat wachten.
- Fotografeer op een plek met zo min mogelijk lichtvervuiling. Op een bewolkte nacht in de randstad is de kleur van de lucht vaak een beetje bruinig en niet zwart. Dit komt omdat het licht van straatlantaarns en gebouwen terugkaatst tegen de wolken. Deze lichtvervuiling is nadeling omdat je een kortere sluitertijd nodig hebt, omdat anders de foto snel overbelicht is. En dat betekent dat je de foto’s vaker achter elkaar moet maken.
- Blijf foto’s maken, wees geduldig en keep trying…
Meer leren over je camera-instellingen?
In de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen leer je precies welke instellingen je nodig hebt in welke situatie. Of je nu fotografeert met veel beweging, weinig licht of dat je snel moet reageren, aan het einde van de cursus draai jij je hand er niet meer voor om.
Waarom geen langere tijd, bv op de B stand. Dan heb je meer kans om met 1 shot raak te schieten. Als je maar 1 bliksem op de foto wil, laat de de knop van de draadontspanner los. Wil je er meer dan wacht je nog even. Het is erg flexibel en zeker als het al echt donker is, is het prima te doen zonder over te belichten.
Prima tip ga er mee experimenteren
van deze tips wil ik heel graag veel leren,bedankt Laura
Bedankt. Deze ga ik zeer zeker uitproberen.
Als je een canon 7d, 5d of 1d bezit Dan kun je magic latern instaleren en dan de intervalometer gebruiken
gratis
ga ik ook eens proberen, moet lukken hier op het platteland.
Zeker ga ik hiermee aan de slag,
Hoi Laura, dat vreugdedansje heb ik ook gemaakt bij het ‘treffen’ van de bliksem :)
Het was me ook opgevallen dat je de diafragma opening niet genoemd hebt. Voor foto’s van bliksem of vuurwerk kies ik iso 100 en diafragma f:18. Door met diafragmavoorkeuze te werken bepaald de camera wanneer de sluiter dicht gaat. En dat duurt (in een donkere omgeving) veel langer als 6 seconden. Je krijgt dan ook lekker veel vuurwerk te zien http://www.flickr.com/photos/_bernd_/6643619147/in/photostream. Door de kleine diafragma opening en iso 100 heb nauwelijks last van het omgevingslicht.
Waarom niet de camera op manual. Diafragma f11 o.i.d voor mooie scherptediepte, sluitertijd op B. Voor iedere foto ongeveer 5 a 6 seconden aftellen. Voordeel is dat je direct na de bliksem de ontspanknop kan loslaten. Zorg wel voor een stevig statief zodat de camera nauwelijks beweegt.
Groeten, Nico.
Hoi Nico, dat je het diafragma op 11 zet vanwege de scherptediepte klopt niet, daar dat bij deze foto niet te zien is. Op de B stand fotograferen kan inderdaad, maar als je een uur lang foto’s staat de maken krijg je daar wel een lamme vinger van ;)
hoi laura, vraagje: welk diafragma kies je dan, gewoon door het midden F11? gr dirk
Hoi Dirk,
wanneer je op de sluitertijdvoorkeuzestand werkt (wat ik dus deed), dan kiest jouw camera zelf het diafragma.
Van harte gefeliciteerd met je 25e verjaardag én natuurlijk met deze enorm mooie web-site! Heel erg duidelijke en motiverende informatie. Erg handig en leuk om te gebruiken voor een geinteresseerde amateur. Groetjes Sandra