Ga je op vakantie? Neem dan aangekomen op je bestemming een kijkje in de lokale toeristenwinkel of VVV en dan met name op het rek met ansichtkaarten. Betere vakantiefoto’s maak je heel makkelijk door een aantal belangrijke lessen die ansichtkaarten je geven. Nieuwsgierig welke dat zijn? Lees dan snel verder!

Betere vakantiefoto's maken

1. Snel overzicht van de bekendste hoogtepunten

Allereerst geven de ansichtkaarten je een snel overzicht van de toeristische hoogtepunten van jouw vakantiebestemming. Dit kunnen bijvoorbeeld bekende gebouwen, mooie uitzichtpunten of bijzondere plekken in de natuur zijn. Op de achterkant van de ansichtkaart staat vaak wat of waar het is. Wat staat al op de planning om naar toe te gaan? En wat niet? Je zou niet de eerste zijn die op basis van een stel ansichtkaarten nog een extra tripje inplant.

Zo heb ik een extra stel kilometers omgereden om de Pont d’Arc in Frankrijk te zien, en op basis van ansichtkaart aan de locals gevraagd waar ik de mooie lavendelvelden kon vinden (en gevonden).

Ansichtkaarten vertellen je vaak over de mooiste plaatsen en attracties van je vakantiebestemming.

Ansichtkaarten vertellen je vaak over de mooiste plaatsen en attracties van je vakantiebestemming.

Laat je inspireren door ansichtkaarten, maar probeer de foto ook nog net iets interessanter of spannender te maken.

Laat je inspireren door ansichtkaarten, maar probeer de foto ook nog net iets interessanter of spannender te maken.

2. Betere vakantiefoto’s maken: kies een origineel standpunt

In je vakantiefoto’s is het standpunt vaak erg bepalend, vooral het fotograferen van de bekende toeristische attracties zoals de Eiffeltoren in Parijs. Maar waar kun je nou het beste gaan staan voor een foto die niet al door miljoenen anderen is gemaakt. Hoe kun je jouw vakantiefoto beter maken? Ansichtkaarten kunnen je de inspiratie geven voor een interessant of bijzonder standpunt. Let hierbij goed op vanaf welke hoek de fotograaf de plek heeft gefotografeerd, en probeer op basis daarvan het standpunt te achterhalen.

Eiffeltoren in Parijs fotograferen

Ansichtkaarten geven je misschien wel de inspiratie voor een gaaf standpunt, zoals hier in Parijs.

Door dit bijzondere standpunt lijkt het meer (de Lünersee in Oostenrijk) op een hart.

Door dit bijzondere standpunt lijkt het meer (de Lünersee in Oostenrijk) op een hart.

3. Leer over composities bij vakantiefoto’s

Ook voor de composities zijn ansichtkaarten inspirerend. Landschappen worden vaak gefotografeerd met een onderwerp op de voorgrond, onderwerpen en gebouwen staan zelden precies in het midden, maar eerder volgens de regel van derden of gulden snede. Of er is gebruik gemaakt van een kader in de foto!

4. Het tijdstip van de dag is bepalend voor de drukte in je vakantiefoto

De ansichtkaarten laten ook zien dat het tijdstip waarop je de foto maakt ontzettend belangrijk is. Zo is het tijdstip (maar ook het seizoen) mede bepalend voor hoe druk het is op bijvoorbeeld een plein of bij een toeristisch hoogtepunt. Een aantal mensen op de foto is vaak niet erg, maar als het zwart ziet van de mensen, dan is die plek vaak toch een stuk minder mooi. Het loont vaak de moeite om even extra vroeg op te staan.

Het tijdstip van de dag is van invloed op de drukte bij bekende toeristische attracties. 's Middags was het heel erg druk bij de schatkamer in Petra, Jordanië.

Het tijdstip van de dag is van invloed op de drukte bij bekende toeristische attracties. ’s Middags was het heel erg druk bij de schatkamer in Petra, Jordanië. (Op deze foto valt het zelfs nog mee, op andere momenten was het drie keer zo druk)

Het loont vaak om vroeg op te staan. Bij deze foto waren er net na openingstijd en was het nog heerlijk rustig.

Het loont vaak om vroeg op te staan. Bij deze foto waren er net na openingstijd en was het nog heerlijk rustig.

5. Het tijdstip van de dag is bepalend voor het licht

Niet alleen vanwege de andere toeristen, ook vanwege het licht is het kiezen van het juiste tijdstip heel erg belangrijk. Het ochtendlicht is heel anders dan het licht in de middag of juist tijdens het gouden uurtje of een zonsondergang en kan een bepalende invloed hebben op de foto.

Het tijdstip van de dag is van invloed op het licht. Midden op de dag krijg je een heel ander resultaat...

Het tijdstip van de dag is van invloed op het licht. Midden op de dag krijg je een heel ander resultaat…

dan bijvoorbeeld vlak voor zonsondergang, tijdens het zogenaamde gouden uurtje. (Siena, Italië)

…dan bijvoorbeeld vlak voor zonsondergang, tijdens het zogenaamde gouden uurtje. (Siena, Italië)

6. Blauwe luchten? Liever met een paar wolkjes!

Ook het weer speelt natuurlijk mee voor goede vakantiefoto’s. Het merendeel van de ansichtkaarten heeft een blauwe lucht. Een blauwe lucht staat immers symbool voor een zonnige dag, en wie wil dat nou niet op vakantie? Maar soms is een blauwe lucht met een aantal witte wolkjes juist net wat interessanter en maakt dit je vakantiefoto net iets beter!

Blauwe luchten zijn typisch voor vakantiefoto's...

Blauwe luchten zijn typisch voor vakantiefoto’s…

...maar blauwe lucht met nog een paar wolkjes zijn vaak net nog wat gaver. (Barcelona, Spanje)

…maar blauwe lucht met nog een paar wolkjes zijn vaak net nog wat gaver. (Barcelona, Spanje)

7. Een polarisatiefilter maakt het water nog blauwer en helderder.

Tropische stranden? Mooie meren? Of andere bestemming met helder blauw water? Op de foto op de ansichtkaart ziet het er soms mooier uit dan ‘in het echt’, vaak door het gebruik van een polarisatiefilter. Een polarisatiefilter filtert reflecties van het water, waardoor het water vaak nog blauwer of helderder lijkt. (zie hier nog meer voorbeelden). Deze mag daarom absoluut niet in je cameratas ontbreken als je op reis gaat naar een tropische bestemming aan zee.

Helder water wordt vaak mooier met een polarisatiefilter, om het reflecties op het water wegfiltert. Deze foto is gemaakt zonder polarisatiefilter.

Helder water wordt vaak mooier met een polarisatiefilter, om het reflecties op het water wegfiltert. Deze foto is gemaakt zonder polarisatiefilter.

En deze foto is gemaakt mét polarisatiefilter. Best nog wel een verschil he? Het water is nu nog mooier blauw. (Thailand)

En deze foto is gemaakt mét polarisatiefilter. Best nog wel een verschil he? Het water is nu nog mooier blauw. (Thailand)

8. Maak ook ‘s avonds of ‘s nachts foto’s op vakantie

Ben je in een stad op vakantie? Dan zul je vaak al op de ansichtkaarten zien dat de stad een heel andere uitstraling kan hebben als de zon onder is gegaan. En je kunt gave effecten creëren, zoals met lichtstrepen van auto’s, die overdag niet mogelijk zijn. Vergeet dus niet je statief mee te nemen om ook eens in de avond of nacht te fotograferen op reis! Fotografeer tijdens het blauwe uurtje voor een helder blauwe hemel.

's Avonds fotograferen geeft vaak heel andere foto's dan overdag. Dus vergeet niet je statief mee te nemen op reis. (Times Square, New York)

’s Avonds fotograferen geeft vaak heel andere foto’s dan overdag. Dus vergeet niet je statief mee te nemen op reis. (Times Square, New York)

's Avonds en 's nacht kun je makkelijker speciale effecten creëren en vastleggen, zoals de lichtstrepen van voorbijrijdende auto's.

’s Avonds en ’s nacht kun je makkelijker speciale effecten creëren en vastleggen, zoals de lichtstrepen van voorbijrijdende auto’s. (Brandenburgertor, Berlijn)

9. Bewerk je vakantiefoto’s niet te veel

Als je de ansichtkaarten goed bekijkt, dan zul je ongetwijfeld ook één of meerdere foto’s vinden waarvan je denkt “Zo, dat ziet er nep uit”. Haal hieruit de les dat er een grens is in hoe verre je een foto kunt bewerken ;)

Vaak verbeter je de foto met de bewerking nog wel iets...

Vaak verbeter je de foto met de bewerking nog wel iets…

maar bewerk de foto niet zo dat-ie er onnatuurlijk uitziet. Veel ansichtkaarten hebben (helaas) wel deze overbewerking. Smaken verschillen zullen we maar zeggen ;) (Notre Dame, Parijs)

maar bewerk de foto niet zo dat-ie er onnatuurlijk uitziet. Veel ansichtkaarten hebben (helaas) wel deze overbewerking. Smaken verschillen zullen we maar zeggen ;) (Notre Dame, Parijs)

10. Meerdere foto’s vertellen samen een beter verhaal

Tenslotte geven de ansichtkaarten ons nog een belangrijke les. Sommige ansichtkaarten hebben slechts  één foto, anderen hebben een soort collage. Bij de laatste zijn het meestal niet alleen de bekende plekken in de beeld, maar vaak ook foto’s van de mensen, de dieren of de details. Samen vertellen de foto’s veel meer een verhaal over de plek waar je bent dan die ene foto. Fotografeer dus meer dan de bekende plekken, zoals de details die kenmerkend zijn voor jouw reisbestemming. Je kunt het zo gek niet bedenken wat dit is. Zo kun je waslijnen verzamelen, bloemen fotograferen, kleuren, deuren, noem maar op.

Boek ReisfotografieMeer weten hoe je jouw vakantiefoto’s nog mooier maakt? Lees dan het boek Reisfotografie – explore discover capture. Het maakt niet uit of je met een simpele camera fotografeert of met een professioneel toesten, de tips zijn voor iedereen goed in de praktijk toepasbaar.