Voor veel fotografen is een 50mm lens hun favoriete objectief en bij mij is dat niet anders. Ik ben er ook van overtuigd dat elke fotograaf deze in z’n fototas moet hebben. Niet alleen vanwege de eigenschappen van een 50mm lens, maar ook omdat door te fotograferen met dit objectief je jouw fotografische vaardigheden verder kunt ontwikkelen. Mijn argumenten voor het gebruik van deze lens, ook wel eens de ‘plastic fantastic’ of ‘nifty fifty’ genoemd, vind je hieronder. En weet je niet wat te fotograferen met een 50mm lens? Dat lees je in het inspiratie eBook.

1. 50mm lens is een lichtsterk objectief

Een 50mm is een lichtsterk objectief. Dit betekent dat het een groot maximaal diafragma heeft, meestal f/1.8, soms f/1.4 of zelfs f/1.2. Lichtsterk betekent dat in situaties waarin weinig licht is, je toch nog goed kunt blijven fotograferen vanwege deze grote opening. Hierdoor kan de sluitertijd korter blijven of hoeft de ISO-waarde minder hoog gezet te worden, wat ruis in de foto’s voorkomt.

De 50mam 1.8 lens wordt ook wel eens 'plastic fantastic' genoemd

De 50mam 1.8 lens wordt ook wel eens ‘plastic fantastic’ genoemd

2. Mooie scherptediepte

Vanwege het grote diafragma geeft de 50mm vaak ook een mooie scherptediepte; één deel van de foto is scherp en een ander deel wordt wazig. De onderwerpen op de achtergrond (of voorgrond) vervagen dus en lichtpuntjes geven een mooi bokeh effect.

3. Zoomen met je voeten maakt creatief

Een 50mm is een lens met een vaste brandpuntsafstand, ook wel prime genoemd. Dat betekent dat je niet kan inzoomen. Wil je meer in beeld, dan moet je naar achteren lopen. Wil je minder in beeld, dan loop je naar voren. In- en uitzoomen met je voeten dus! Het zoeken naar het juiste beeld maakt je op die manier creatiever.

4. Goede leerschool voor scherptediepte

Niet alleen het diafragma is van invloed op de scherptediepte, ook de afstand tot het onderwerp en hoeveel je hebt ingezoomd spelen een rol. (Hierover lees je alles in mijn eBook ‘Alles over scherptediepte’). Voor de beginnende (en zelfs gevorderde) fotograaf kan het lastig zijn om goed te leren welke variabele nu welke invloed heeft. Bij een 50mm lens is dit makkelijk, omdat je er niet simpelweg niet mee kan zoomen. Je hebt dus alleen te maken met diafragma en de scherpstelafstand. Hierdoor leer je sneller en makkelijker de rol van je instellingen op de scherptediepte.

Een mooie kleine scherptediepte door het grote diafragma en omdat ik het meisje van dichtbij fotografeer

5. Licht en klein

In tegenstelling tot vele andere objectieven, is de 50mm klein en lichtgewicht. Het is een verademing om mee te fotograferen als je altijd zware objectieven gewend bent. Omdat het objectief klein is en niet veel weegt, is er geen reden waarom deze niet altijd in je cameratas zou moeten zitten, toch? Dit objectief gaat daarom ook altijd mee op reis.

6. Scherp

Zoomlenzen zijn meestal minder scherp dan primelensen. Dit is heel simpel te verklaren; bij een zoomlens moeten de lens-elementen voor verschillende brandpuntsafstanden op elkaar afgestemd worden, bij een prime lens is dat maar voor één afstand. Dit kan dus optimaal gebeuren, wat ten goede komt aan de scherpte van de lens. Een 50mm is een erg scherpe lens, alhoewel dit op de grootst mogelijke diafragma (net als bij andere lenzen) wel iets minder is.

7. Veelzijdig gebruik

Wat fotograferen met een 50mm lens? Nou… een heleboel hoor! Een 50mm lens wordt vaak genoemd als de ideale portretlens. Maar het biedt nog meer mogelijkheden dan het fotograferen van portretten (of kinderfotografie), zoals straatfotografie, reisfotografie, productfotografie, foodfotografie, dierenfotografie en meer. Dit geldt ook zo als je geen fullframecamera hebt, maar een cropfactor van bijvoorbeeld 1.5.

Deze kat fotografeerde ik met een 50mm lens.

Deze kat fotografeerde ik met een 50mm lens. Door het grote diafragma en omdat ik dichtbij ben, krijg je een mooie kleine scherptediepte.

8. Relatief goedkoop

Objectieven variëren erg in prijs. Sommige objectieven kosten duizenden euro’s. Maar een 50mm lens is vaak relatief goedkoop.

Hieronder zet ik de 50mm lenzen voor verschillende merken op een rijtje, inclusief de richtprijs en de links waar je de lens kan kopen.

Tip: klik alle links aan (ze openen in een nieuw tabblad) om te zien in welke bekende webshop de 50mm lens op dat moment het voordeligst is.

 • 50mm f/1.8 voor Canon spiegelreflexcamera: ongeveer € 140.
  Te koop: hier, hierhier, hier en hier.
 • 50mm f/1.8 AF-D* voor Nikon spiegelreflexcamera: ongeveer € 160.
  Te koop: hier, hier en hier.
 • 50mm f/1.8 AF-S* voor Nikon spiegelreflexcamera: ongeveer € 235.
  Te koop: hier, hier, hier, hier en hier.
 • 50mm f/1.8 voor Pentax spiegelreflexcamera: ongeveer € 150.
  Te koop: hier, hier en hier.
 • 50mm f/1.8 voor Sony systeemcamera(!) ongeveer € 185.
  Te koop hier, hier, hier en hier.
 • 50mm f/1.8 voor Nikon Z-systeemcamera: ongeveer € 650 (deze is helaas dus niet goedkoop)
  Te koop hier

* Wanneer je een 50mm 1.8 voor Nikon wilt kopen, let dan op dat er twee versies zijn. De Nikon versie 50mm 1.8 AF-D is alleen geschikt voor camera’s met een ingebouwde scherpstelmotor (nodig voor de autofocus). Heeft jouw camera geen scherpstelmotor in de body, dan heb je de 50mm 1.8 AF-S versie nodig. Hier zit de scherpstelmotor in de lens, vandaar dat-ie duurder is. De AF-S is ook een nieuwe model dan de AF-D, dus als de meerprijs je niet uitmaakt, dan zou ik voor de nieuwere versie gaan.

Als je twijfelt of jouw camera een scherpstelmotor heeft of niet, vraag dit dan na bij de camerawinkel bij aanschaf van de 50mm lens. Voor de lenzen van Canon en Pentax – waar ik hierboven naar heb gelinkt – maakt het niet uit, die hebben een scherpstelmotor in het objectief.

 

Links staat de 50mm 1.4 voor Nikon. In het midden staat de 50mm 1.8 voor Nikon.

Links staat de 50mm 1.4 voor Nikon. In het midden staat de 50mm 1.8 voor Nikon.

Veelgestelde vraag: Moet ik de 1.8 versie kopen of is de 1.4 versie?

De 1.4 versie heeft net een iets groter diafragma, is net iets beter gebouwd en net iets scherper. Maar een wereld van verschil? Niet per se. Bedenk dus goed of je daar een extra € 150 (of meer) voor wilt betalen. Persoonlijk denk ik dat dit voor een beginnende fotograaf zonde is. Laat je bij twijfel adviseren door een fotowinkel en/of vraag of je beide objectieven even mag uitproberen. Lees ook meer advies over deze te maken keuze in het artikel Welke lens moet ik kopen?

Veelgestelde vraag: 50mm of 35mm?

Zelf ben ik het meest voorstander van de 50mm (getuige de titel van dit artikel), zowel op een fullframecamera als een cropcamera. Op deze pagina bereken je de cropfactor. Maar de keuze hangt natuurlijk ook vanaf wat je fotografeert.

Wil je meer weten over de cropfactor, hoe dit precies zit en en welke brandpuntsafstanden wanneer het handigst zijn? Dat leer je in de online fotografie cursus.

Gratis download

Nieuwsgierig naar wat de veelzijdigheid van een 50mm lens? Download het gratis inspiratie eBook met 25 foto’s gemaakt met een 50mm objectief!

 

Ik wil de inspiratie PDF ontvangen!

Inspiratie eBook: 25 foto's gemaakt met 50mm lens

 

 

* Dit artikel is geüpdatet in oktober 2022; toen zijn de prijzen bijgewerkt. Aan genoemde prijzen kunnen natuurlijk geen rechten ontleend worden. Controleer ook altijd of de lens geschikt is voor jouw camera voor je deze aanschaft. Het artikel bevat affiliatelinks, maar dit is niet de reden waarom dit artikel geschreven is. In de reacties lees je dat ik niet de enige ben die fan is van deze lens.