Als je aan Nederland denkt, dan denk je misschien niet aan bijzondere natuurgebieden met een interessante ‘wildlife’. Ondanks dat we één van ’s werelds dichtbevolkste landen zijn, heeft Nederland toch een natuurgebied met internationale allure. Daarover gaat de film “De Nieuwe Wildernis”. Ik heb de film met ontzettend veel bewondering bekeken. Dat dít Nederland is, onvoorstelbaar! Een must see voor iedereen die houdt van landschapsfotografie of natuurfotografie. Bovendien is het ook erg leerzaam en in dit blogje deel ik de drie dingen die ik leerde bij het bekijken van deze prachtige natuurfilm.
Tussen Almere en Lelystad ligt een stuk land dat 40 jaar geleden nog onder water stond, genaamd de Oostvaardersplassen. Een omvangrijk gebied dat slecht toegankelijk is, maar met veel natuurschoon en heel bijzonder, met een compleet ecosysteem. Het gebied is eigenlijk helemaal niet zo groot, 12 kilometer lang, 5 kilometer breed (waarvan een groot deel nog onder water staat), maar toch vind je er Europa’s grootste kudde wilde (Konik)paarden, ontelbare (water)vogels, grote groepen herten, vossen en meer.
In samenwerking met de publieke omroep maakten regisseur Mark Verkerk en fotograaf Ruben Smit een film over dit prachtige gebied. De film kreeg de titel “De Nieuwe Wildernis”. In de film gaat het niet specifiek over één diersoort, maar het brengt het diverse en dynamische systeem in beeld gedurende de vier seizoenen. Niet alleen cameramensen, maar ook fotografen werkten mee aan de film. In de film wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van TimeLapse. Hierbij maak je achter elkaar foto’s met tussenpozen van bijvoorbeeld 1 tot 30 seconden. Deze foto’s worden daarna achter elkaar geplakt en vervolgens met 50 foto’s per seconde als een film afgespeeld. Hiermee kun je in versnelde vorm de natuur zien opbloeien, vlinders uit hun cocon komen, een storm zien ontstaan, het ijs gaan bevriezen, etc. De processen die je normaal met het blote oog niet ziet, zie je nu in korte tijd ontstaan en wat heel bijzonder is.
Maar dat is niet het enige interessante, ‘technische’ aspect. Ook de high-speed opnames en luchtopnames zijn inspirerend! Zie hier de trailer van de film:
Wat je kunt leren als (landschaps- en natuur)fotograaf van de film “De Nieuwe Wildernis”:
De film is niet alleen prachtig om te bekijken, maar geeft ook belangrijke inzichten voor iedereen die zich bezig houd met landschaps- en natuurfotografie. Daarbij is de extra DVD met de opnames en commentaren achter de schermen extra leuk. Wat ik zoal leerde? Nou dit…
1. Onderschat de natuur van Nederland niet
Nederlandse natuur is ook prachtig! Ga daarom eens op ‘safari’ in je eigen omgeving. Dat zal dan waarschijnlijk niet hetzelfde zijn als de Oostvaardersplassen, maar er is ongetwijfeld een gebied waar bijvoorbeeld (water)vogels samen komen of broeden! Of waar je prachtige vlinders vindt in de zomer. Of waar je misschien wel met geluk een hert kan spotten. En vind je er geen dieren, dan kun je vast genieten van een prachtig landschap.
2. Geduld wordt overduidelijk beloond
Twee jaar lang zijn ze bezig geweest met het verzamelen van beelden. En dat is absoluut de moeite waard geweest. Maar misschien ook wel nodig. Je kunt de natuur niet sturen en je bent afhankelijk van veel factoren, zoals het weer, het seizoen, maar ook de gewoontes van de dieren. Ik weet zeker dat het geduld meerdere keren op de proef gesteld is!
3. Kennis van de natuur verhoogt de kans van slagen
Verdiep je in datgene wat je graag wilt vastleggen. Hoe beter je deze kent, hoe beter je bepaalde foto’s kunt plannen of kunt anticiperen op bepaalde gebeurtenissen. Bij het fotograferen van landschap is het goed om te weten waar de zon opkomt, hoe laat, en welke mogelijkheden verschillende weersomstandigheden bieden. In de film zie je een paar adembenemende mistlandschappen. Misschien denk je dat je met mist niet goed kunt fotograferen, maar juist omdat een deel van het landschap zich in de mist bevindt, wordt de foto heel bijzonder.
Bij het fotograferen van vogels, dieren, insecten, etcetera, is het goed om meer te weten van het specifieke dier en zijn gewoontes.
Je ziet in de film dat de ijsvogel vaak op een bepaalde tak gaat zitten. Wanneer je dit weet, kun je jouw plek hierop uitzoeken. Tegelijkertijd kan de natuur ook andere plannen maken, zoals de zeearend in de film liet zien. Nadat deze sinds de Middeleeuwen niet meer in Nederland was geweest, broedt deze nu enkele jaren in het gebied. Voor de film bouwden de makers een steiger van 11 meter op 70m afstand van het nest, maar de zeearend besloot net dat jaar een nieuw nest verderop te gaan bouwen. Dat was natuurlijk ontzettend balen, maar zoals de regisseur zelf al zei ‘Wanneer je niet tegen dit soort tegenslagen kunt, moet je geen natuurfilm willen maken”.
De Nieuwe Wildernis op DVD
Nieuwsgierig geworden naar deze film? Voor ongeveer tien euro* heb je deze prachtige film al op DVD, inclusief een extra DVD met behind-the-scenes. Dat de film echt een aanrader is, bewijst ook de Rembrandt Award die de film in juni 2014 heeft ontvangen voor Beste Nederlandse Film en het gouden kalf dat ze wonnen in oktober 2014 tijdens het Gala voor de Nederlandse film!
Holland, natuur in de Delta
De makers van de Nieuwe Wildernis zijn nu bezig met een nieuw project, genaamd Holland, natuur in de Delta. Het wordt geen vervolg op De Nieuwe Wildernis, maar wel een natuurfilm. Hierbij zal het verhaal verteld worden vanuit het perspectief van de hoofdpersonen: de zeearend, bever, haas, pimpernelblauwtje en stekelbaars. In september 2015 gaat de film in premiere en ik weet nu al dat ik deze in de bioscoop wil gaan bekijken. Meer informatie over het nieuwe project vind je op de website van Holland De Film. Er is al een teaser van de film te bekijken:
* Bij bestelling via deze link krijg ik een klein percentage van de omzet.
Prachtig, daar kan ik niet aan tippen. Ik doe mijn best om natuurfoto’s te maken. De natuur is hier in Zweden heel dichtbij. Ik weet maar al te goed hoeveel geduld en ook mazzel je moet hebben om een redelijk geslaagde foto te maken. Met een flinke dosis mazzel heb ik een aantal foto’s van moe eland met 2 koters kunnen maken, waarvan 1 foto gebruikt is door de gemeente voor hun kalender. De omstandigheden waarin je kunt fotograferen is ook vaak ellendig, als ze je zien zijn de beesten weg.
Iets instellen? Nee, nu nemen want anders is het te laat. Ik stel mijn camera tegenwoordig op de gok vooraf in. En dan maar hopen dat het wat wordt.