De wereld fotograferen zoals hij is en er vervolgens een eigen creatieve draai aan geven. Dat is wat Ben Heine doet! Overdag heeft hij een doodgewone baan, maar in zijn vrije tijd is de Belgische Ben Heine fotograaf en illustrator. En dat fotografie en illustreren heel goed samen gaan, laat hij zien in zijn serie ‘Pencil vs Camera‘.

© Ben Heine

© Ben Heine

Geïnspireerd door de dingen om hem heen, is Ben altijd vol ideeën. Toen hij een tijdje geleden een brief schreef terwijl hij televisie keek, kreeg hij ineens een fantastisch idee. Doordat hij de televisie door het papier heen zag, bedacht hij dat hij op soortgelijke manier 2 dingen in 1 afbeelding zou kunnen verwerken.

© Ben Heine

© Ben Heine

Om zijn idee gelijk te testen ging hij naar buiten en creëerde hij zijn eerste Pencil vs Camera afbeelding: 2 stoelen en een tafel. Een kwart van de setting is getekend, de rest is gefotografeerd. Een nieuw idee was geboren. Latere Pencil vs Camera afbeeldingen werden uitgebreid met onverwachte elementen als dinosauriërs en ufo’s, voor een leuk contrast met de werkelijkheid.

© Ben Heine

© Ben Heine

En dat is precies waarom ik met zoveel bewondering kijk naar de creaties van Ben. Omdat hij met z’n camera de wereld vastlegt zoals hij is, en er vervolgens zijn eigen wereld van maakt door zijn tekenwerk. Op die manier zijn de mogelijkheden eindeloos, en dat zie je terug, veelal met humor.