Adobe heeft op 18 oktober 2017 een nieuwe versie van Lightroom aangekondigd! Er gaat flink wat veranderen, met name in de abonnementsvormen. En dat is best ingewikkeld! In dit artikel probeer ik je daarom uit te leggen wat er gaat veranderen en wat de gevolgen zijn voor nieuwe en bestaande Lightroom gebruikers.

Oke, eerst even een uitleg over de situatie zoals-ie was.

De situatie vóór 18 oktober 2017

 • Lightroom CC; dit is een abonnementsvorm waarbij waarbij je het programma als het ware huurt. Je hebt altijd toegang tot de nieuwste functies van het programma en krijgt voor een vast bedrag per maand/jaar ook Photoshop CC.
 • Lightroom 6, waarbij je een losse licentie van Lightroom koopt. Je betaalt één keer een vast bedrag en kunt tussendoor wel het programma updaten (voor bugfixes en nieuwe camera-ondersteuning)

De verschillen tussen Lightroom 6 en Lightroom CC waren niet heel groot. Bij Lightroom 6 had je vooral enkele functies niet, zoals Nevel verwijderen. Lightroom Mobile, waarbij kleinere versies van jouw foto’s in de cloud worden opgeslagen zodat je op andere apparaten kan bewerken, was alleen mogelijk met een LR CC abonnement.

De nieuwe versies van Lightroom: Lightroom Classic CC en Lightroom CC.

De nieuwe situatie wordt in mijn ogen behoorlijk ingewikkelder en geeft ongetwijfeld bij velen verwarring. Hoe wordt het nu (na 18 oktober 2017)

Lightroom CC 1.0

Nieuw is Lightroom CC 1.0. Het programma is helemaal opnieuw gemaakt/ontworpen en de interface ziet er daarom ook anders uit. Deze versie van Lightroom werkt cloudbased. Je bestanden en bewerkingen worden daarmee niet alleen op je computer, maar ook online opgeslagen. Je kunt bij de instellingen aangeven welk percentage je (ook) lokaal wilt bewaren. Uiteraard kun je jouw geuploadde foto’s altijd weer ‘downloaden’ naar je eigen harde schijf.

Het voordeel van de cloud dat je op elk apparaat toegang hebt tot je foto’s. Voor mijn laptop, die niet veel opslagruimte heeft, zou het betekenen dat ik niet constant met losse harddisks aan de gang hoef. Zodra een foto geupload is, kun je direct verder met het bewerken van diezelfde foto op je tablet of smartphone. Je hebt hierbij toegang tot het volledige originele bestand.

Om het programma ’toegankelijker’ te maken zijn er op sommige plekken minder opties of instelmogelijkheden. Er is bijvoorbeeld ook geen web-, afdruk-, boek- of kaart-module. Schrik dus niet als iets wat je gewend was om te gebruiken, in Lightroom CC 1.0 er niet meer is.

Foto-overzicht in Lightroom CC 1.0. Je foto’s zijn niet meer georganiseerd op basis van de mappenstructuur op je computer.

Het bewerken van de foto ziet er ook iets anders uit in Lightroom CC 1.0

Lightroom Classic CC

Lightroom CC (2015) zoals we die nu kennen gaat Lightroom Classic CC heten. Je bewaart de bestanden gewoon enkel op je computer. Nog steeds als abonnementsvorm, maar wel desktopbased dus. Adobe heeft prestatieverbeteringen beloofd voor Lightroom Classic CC. De foto’s zouden sneller ingeladen worden en voorvertoningen nemen minder tijd in beslag (Ik heb dit nog niet getest maar hoor al positieve geluiden hierover!). Lightroom mobile blijft, maar je uploadt nog steeds kleinere versies van je foto en niet het volledige RAW-bestand.

Oud vs Nieuw van Lightroom.

Oud: Lightroom 6 en Lightroom CC (2015).
Nieuw: Lightroom CC 1.0 en Lightroom Classic CC. Er komt géén Lightroom 7.

Lightroom 7 losse licentie (Standalone)

Er komt dus géén Lightroom 7 als opvolger voor de standalone versie van Lightroom 6. Je kunt straks geen losse licentie meer kopen of Lightroom 6 upgraden naar Lightroom 7. Het is alleen nog maar mogelijk om te ‘huren’. Ik kan me goed voorstellen dat velen van jullie dit jammer vinden. Zelf werk ik al enkele jaren met Lightroom CC (die nu dus Classic CC wordt), omdat ik graag alle nieuwste functies wil gebruiken. Maar ik snap het ook heel goed als je gewoon één keer iets wilt betalen en verder nergens aan vast wil zitten.

Lightroom 6 los kopen

Lightroom 6 is nu nog wel als standalone versie te koop. Hoe lang nog? Dat weet ik niet. Maar iedereen die géén abonnement wilt, doet er denk ik verstandig aan om zo snel mogelijk LR 6 te kopen. Dit doe je op deze pagina van Adobe. Scrol omlaag tot je Lightroom 6 ziet staan. Klik op de knop ‘nu kopen’, waarna je kiest of je de volledige versie kiest of een upgrade (als je Lightroom 5 of eerder hebt). (Kun je het niet vinden? Kijk dan of ie op een andere pagina staat of klik hier en vul bij de zoekbalk op de pagina Lightroom in.). 

Update maart 2019: het lijkt erop dat LR6 nu echt niet meer op de site van Adobe te koop is. 

De allerlaatste versie van LR6 is Lightroom 6.14, dit heeft Adobe op hun site aangekondigd. Je kunt dit programma nog prima blijven gebruiken, maar er verschillen geen updates meer  (het verschil tussen updates en upgraden lees je hier). Koop je volgend jaar een nieuwe camera, dan is het dus mogelijk dat het RAW-bestand niet ondersteund wordt. In dat geval moet je de bestanden met een ander programma eerst omzetten naar .DNG, voordat je ze kunt gebruiken. Als je nu nog LR6 koopt, check dan goed of jouw camera ondersteund wordt!

Wat kost Lightroom? De verschillende lidmaatschappen.

Ook de prijsstructuur van het nieuew Lightroom wordt er, helaas, niet echt simpeler op. Je hebt nu de volgende keuzes.

 1. Lightroom CC-lidmaatschap
  Hierbij krijg je Lightroom CC met 1TB cloudopslag voor je bestanden. Prijs: € 12,09 per maand
 2. Fotografielidmaatschap met 20GB
  Lightroom CC met 20GB cloudopslag én Lightroom Classic CC én Photoshop CC. Prijs: € 12,09 per maand. Let op: 20GB is helemaal niet zo veel (ik heb geheugenkaartjes die groter zijn en ik in een dag volschiet!) 1TB = 1000 GB, dus 20GB is 1/50ste deel.
 3. Fotografielidmaatschap met 1 TB
  Hetzelfde dus als het pakket hierboven, maar dan 1TB cloudopslag in plaats van 20 GB. Prijs: 24,09 per maand.
 4. Complete Creative Cloud abonnement
  Hierin zitten alle programma’s van Adobe, zoals ook InDesign en Illustrator (voor grafisch ontwerp), Premiere (videobewerkingen) en meer. Prijs: 60,49 per maand. Hiervoor krijg je 100GB cloudopslag. Het complete CC-abonnement wordt pas voordeliger als je naast Lightroom en/of Photoshop minimaal twee andere Adobe-programma’s regelmatig gebruikt.

Klik hier om één van bovenstaande lidmaatschappen af te sluiten.

Als je al het fotografie-pakket van Adobe hebt (voorheen ook wel photography plan genoemd), dan heb je nu het tweede fotografie-lidmaatschap. Je blijft evenveel betalen om Lightroom (Classic CC) en Photoshop (CC) te gebruiken. Er verandert dus niet zoveel. De prijs wordt alleen meer als je ook 1 TB cloudopslag wilt hebben. Onderin het artikel staat hoe je Lightroom CC (2015) kunt upgraden naar Lightroom Classic CC.

Wil je meer cloudopslag dan 1TB bij één van de pakketten? Dan kun je die bijkopen.

Abonnementen; de nieuwe standaard?

Ik neem het Adobe eigenlijk ook wel een beetje kwalijk dat ze iedereen nu dwingen om voor een abonnementsversie te kiezen. Vooral omdat ze in het verleden online hebben beloofd dat je altijd een losse licentie kon blijven kopen. Natuurlijk lag het wel in de lijn der verwachtingen; Photoshop was al een tijd niet meer als losse licentie te koop.

Tegenwoordig is het ook steeds normaler om abonnementsvormen aan te bieden voor digitale zaken, denk maar aan Netflix of Spotify. Je hebt toegang tot de content (video’s/muziek) zolang je maandelijks/jaarlijks betaalt. Toch voelt het voor mij anders met (eigen) foto’s. Wie weet vinden we het over tien jaar meer dan normaal en is een harde schijf juist ouderwets, we zullen zien. Maar zolang je nog met Lightroom Classic CC kunt blijven werken, verandert er in feite voor mij als gebruiker niet veel.

Welke abonnement voor Lightroom kiezen?

Omdat het zo ingewikkeld is, heb ik hieronder een handig keuzeschema voor je. De keuze voor een bepaald abonnement of lidmaatschap hangt af van de wens om in de cloud te gaan werken en of je naast Lightroom ook graag Photoshop of andere programma’s gebruikt.

Keuzehulp: welk abonnement van Adobe moet ik kiezen?

Wie alleen gebruik wil maken van de uitgebreide cloudopties van Lightroom, kiest voor het nieuwe Lightroom CC-abonnement. Omdat mijn foto-archief vele malen groter is dan 1TB, wil ik sowieso Lightroom Classic CC houden. Anders zou ik al snel tientallen euro’s per maand moeten gaan betalen. Voor mij blijft de werkwijze dus eigenlijk gelijk, evenals de kosten.

Werk je regelmatig met Photoshop? Dan voldoet het nieuwe Lightroom CC-abonnement ook niet, omdat Photoshop alleen in de fotografielidmaatschappen zit. Afhankelijk van je cloudopslag, betaal je dan grofweg € 12 of € 24 per maand.

Zelf heb ik het complete Creative Cloud pakket van Adobe omdat ik ook naast Lightroom en Photoshop ook InDesign veelvuldig gebruik (bijvoorbeeld voor het maken van eBooks of mijn boek Reisfotografie) en Premiere gebruik voor het monteren van video’s die bijvoorbeeld in mijn online cursus zitten. In dat geval is het volledige Creative Cloud abonnement het voordeligst.

Upgraden naar Lightroom Classic CC

Heb je al een fotografie-lidmaatschap van Adobe? Of net als ik het volledige creative cloud pakket? Je hoeft dan niet iets speciaals te do