Topmenu

Lightroom CC, Lightroom Classic CC en Lightroom 7? Nieuwe Lightroom-abonnementen: uitleg wat er allemaal verandert!

Adobe heeft op 18 oktober 2017 een nieuwe versie van Lightroom aangekondigd! Er gaat flink wat veranderen, met name in de abonnementsvormen. En dat is best ingewikkeld! In dit artikel probeer ik je daarom uit te leggen wat er gaat veranderen en wat de gevolgen zijn voor nieuwe en bestaande Lightroom gebruikers.

Oke, eerst even een uitleg over de situatie zoals-ie was.

De situatie vóór 18 oktober 2017

 • Lightroom CC; dit is een abonnementsvorm waarbij waarbij je het programma als het ware huurt. Je hebt altijd toegang tot de nieuwste functies van het programma en krijgt voor een vast bedrag per maand/jaar ook Photoshop CC.
 • Lightroom 6, waarbij je een losse licentie van Lightroom koopt. Je betaalt één keer een vast bedrag en kunt tussendoor wel het programma updaten (voor bugfixes en nieuwe camera-ondersteuning)

De verschillen tussen Lightroom 6 en Lightroom CC waren niet heel groot. Bij Lightroom 6 had je vooral enkele functies niet, zoals Nevel verwijderen. Lightroom Mobile, waarbij kleinere versies van jouw foto’s in de cloud worden opgeslagen zodat je op andere apparaten kan bewerken, was alleen mogelijk met een LR CC abonnement.

De nieuwe versies van Lightroom: Lightroom Classic CC en Lightroom CC.

De nieuwe situatie wordt in mijn ogen behoorlijk ingewikkelder en geeft ongetwijfeld bij velen verwarring. Hoe wordt het nu (na 18 oktober 2017)

Lightroom CC 1.0

Nieuw is Lightroom CC 1.0. Het programma is helemaal opnieuw gemaakt/ontworpen en de interface ziet er daarom ook anders uit. Deze versie van Lightroom werkt cloudbased. Je bestanden en bewerkingen worden daarmee niet alleen op je computer, maar ook online opgeslagen. Je kunt bij de instellingen aangeven welk percentage je (ook) lokaal wilt bewaren. Uiteraard kun je jouw geuploadde foto’s altijd weer ‘downloaden’ naar je eigen harde schijf.

Het voordeel van de cloud dat je op elk apparaat toegang hebt tot je foto’s. Voor mijn laptop, die niet veel opslagruimte heeft, zou het betekenen dat ik niet constant met losse harddisks aan de gang hoef. Zodra een foto geupload is, kun je direct verder met het bewerken van diezelfde foto op je tablet of smartphone. Je hebt hierbij toegang tot het volledige originele bestand.

Om het programma ‘toegankelijker’ te maken zijn er op sommige plekken minder opties of instelmogelijkheden. Er is bijvoorbeeld ook geen web-, afdruk-, boek- of kaart-module. Schrik dus niet als iets wat je gewend was om te gebruiken, in Lightroom CC 1.0 er niet meer is.

Foto-overzicht in Lightroom CC 1.0. Je foto’s zijn niet meer georganiseerd op basis van de mappenstructuur op je computer.

Het bewerken van de foto ziet er ook iets anders uit in Lightroom CC 1.0

Lightroom Classic CC

Lightroom CC (2015) zoals we die nu kennen gaat Lightroom Classic CC heten. Je bewaart de bestanden gewoon enkel op je computer. Nog steeds als abonnementsvorm, maar wel desktopbased dus. Adobe heeft prestatieverbeteringen beloofd voor Lightroom Classic CC. De foto’s zouden sneller ingeladen worden en voorvertoningen nemen minder tijd in beslag (Ik heb dit nog niet getest maar hoor al positieve geluiden hierover!). Lightroom mobile blijft, maar je uploadt nog steeds kleinere versies van je foto en niet het volledige RAW-bestand.

Oud vs Nieuw van Lightroom.

Oud: Lightroom 6 en Lightroom CC (2015).
Nieuw: Lightroom CC 1.0 en Lightroom Classic CC. Er komt géén Lightroom 7.

Lightroom 7 losse licentie (Standalone)

Er komt dus géén Lightroom 7 als opvolger voor de standalone versie van Lightroom 6. Je kunt straks geen losse licentie meer kopen of Lightroom 6 upgraden naar Lightroom 7. Het is alleen nog maar mogelijk om te ‘huren’. Ik kan me goed voorstellen dat velen van jullie dit jammer vinden. Zelf werk ik al enkele jaren met Lightroom CC (die nu dus Classic CC wordt), omdat ik graag alle nieuwste functies wil gebruiken. Maar ik snap het ook heel goed als je gewoon één keer iets wilt betalen en verder nergens aan vast wil zitten.

Lightroom 6 los kopen

Lightroom 6 is nu nog wel als standalone versie te koop. Hoe lang nog? Dat weet ik niet. Maar iedereen die géén abonnement wilt, doet er denk ik verstandig aan om zo snel mogelijk LR 6 te kopen. Dit doe je op deze pagina van Adobe. Scrol omlaag tot je Lightroom 6 ziet staan. Klik op de knop ‘nu kopen’, waarna je kiest of je de volledige versie kiest of een upgrade (als je Lightroom 5 of eerder hebt). (Kun je het niet vinden? Kijk dan of ie op een andere pagina staat of klik hier en vul bij de zoekbalk op de pagina Lightroom in.). 

Update maart 2019: het lijkt erop dat LR6 nu echt niet meer op de site van Adobe te koop is. Wil je graag de DVD van Lightroom 6, dan bestel je die bijvoorbeeld op bol.com of cameranu.nl. (alleen de volledige versie, geen upgrade).

De allerlaatste versie van LR6 is Lightroom 6.14, dit heeft Adobe op hun site aangekondigd. Je kunt dit programma nog prima blijven gebruiken, maar er verschillen geen updates meer  (het verschil tussen updates en upgraden lees je hier). Koop je volgend jaar een nieuwe camera, dan is het dus mogelijk dat het RAW-bestand niet ondersteund wordt. In dat geval moet je de bestanden met een ander programma eerst omzetten naar .DNG, voordat je ze kunt gebruiken. Als je nu nog LR6 koopt, check dan goed of jouw camera ondersteund wordt!

Wat kost Lightroom? De verschillende lidmaatschappen.

Ook de prijsstructuur van het nieuew Lightroom wordt er, helaas, niet echt simpeler op. Je hebt nu de volgende keuzes.

 1. Lightroom CC-lidmaatschap
  Hierbij krijg je Lightroom CC met 1TB cloudopslag voor je bestanden. Prijs: € 12,09 per maand
 2. Fotografielidmaatschap met 20GB
  Lightroom CC met 20GB cloudopslag én Lightroom Classic CC én Photoshop CC. Prijs: € 12,09 per maand. Let op: 20GB is helemaal niet zo veel (ik heb geheugenkaartjes die groter zijn en ik in een dag volschiet!) 1TB = 1000 GB, dus 20GB is 1/50ste deel.
 3. Fotografielidmaatschap met 1 TB
  Hetzelfde dus als het pakket hierboven, maar dan 1TB cloudopslag in plaats van 20 GB. Prijs: 24,09 per maand.
 4. Complete Creative Cloud abonnement
  Hierin zitten alle programma’s van Adobe, zoals ook InDesign en Illustrator (voor grafisch ontwerp), Premiere (videobewerkingen) en meer. Prijs: 60,49 per maand. Hiervoor krijg je 100GB cloudopslag. Het complete CC-abonnement wordt pas voordeliger als je naast Lightroom en/of Photoshop minimaal twee andere Adobe-programma’s regelmatig gebruikt.

Klik hier om één van bovenstaande lidmaatschappen af te sluiten.

Als je al het fotografie-pakket van Adobe hebt (voorheen ook wel photography plan genoemd), dan heb je nu het tweede fotografie-lidmaatschap. Je blijft evenveel betalen om Lightroom (Classic CC) en Photoshop (CC) te gebruiken. Er verandert dus niet zoveel. De prijs wordt alleen meer als je ook 1 TB cloudopslag wilt hebben. Onderin het artikel staat hoe je Lightroom CC (2015) kunt upgraden naar Lightroom Classic CC.

Wil je meer cloudopslag dan 1TB bij één van de pakketten? Dan kun je die bijkopen.

Abonnementen; de nieuwe standaard?

Ik neem het Adobe eigenlijk ook wel een beetje kwalijk dat ze iedereen nu dwingen om voor een abonnementsversie te kiezen. Vooral omdat ze in het verleden online hebben beloofd dat je altijd een losse licentie kon blijven kopen. Natuurlijk lag het wel in de lijn der verwachtingen; Photoshop was al een tijd niet meer als losse licentie te koop.

Tegenwoordig is het ook steeds normaler om abonnementsvormen aan te bieden voor digitale zaken, denk maar aan Netflix of Spotify. Je hebt toegang tot de content (video’s/muziek) zolang je maandelijks/jaarlijks betaalt. Toch voelt het voor mij anders met (eigen) foto’s. Wie weet vinden we het over tien jaar meer dan normaal en is een harde schijf juist ouderwets, we zullen zien. Maar zolang je nog met Lightroom Classic CC kunt blijven werken, verandert er in feite voor mij als gebruiker niet veel.

Welke abonnement voor Lightroom kiezen?

Omdat het zo ingewikkeld is, heb ik hieronder een handig keuzeschema voor je. De keuze voor een bepaald abonnement of lidmaatschap hangt af van de wens om in de cloud te gaan werken en of je naast Lightroom ook graag Photoshop of andere programma’s gebruikt.

Keuzehulp: welk abonnement van Adobe moet ik kiezen?

Wie alleen gebruik wil maken van de uitgebreide cloudopties van Lightroom, kiest voor het nieuwe Lightroom CC-abonnement. Omdat mijn foto-archief vele malen groter is dan 1TB, wil ik sowieso Lightroom Classic CC houden. Anders zou ik al snel tientallen euro’s per maand moeten gaan betalen. Voor mij blijft de werkwijze dus eigenlijk gelijk, evenals de kosten.

Werk je regelmatig met Photoshop? Dan voldoet het nieuwe Lightroom CC-abonnement ook niet, omdat Photoshop alleen in de fotografielidmaatschappen zit. Afhankelijk van je cloudopslag, betaal je dan grofweg € 12 of € 24 per maand.

Zelf heb ik het complete Creative Cloud pakket van Adobe omdat ik ook naast Lightroom en Photoshop ook InDesign veelvuldig gebruik (bijvoorbeeld voor het maken van eBooks of mijn boek Reisfotografie) en Premiere gebruik voor het monteren van video’s die bijvoorbeeld in mijn online cursus zitten. In dat geval is het volledige Creative Cloud abonnement het voordeligst.

Upgraden naar Lightroom Classic CC

Heb je al een fotografie-lidmaatschap van Adobe? Of net als ik het volledige creative cloud pakket? Je hoeft dan niet iets speciaals te doen. Om de nieuwe Lightroom Classic CC te installeren update je eerst het Creative Cloud programma op je computer. Bij mij stond er niet gelijk de optie om Lightroom Classic CC te downloaden. Het opnieuw opstarten van het Creative Cloud programma kan helpen, maar controleer anders ook zeker of jouw computer aan de systeemvereisten voldoet. Voor een Macbook of iMac moet je minimaal Mac OS X v10.11 hebben.

Lees verder over het upgraden van Lightroom en de meest gestelde vragen hierover.

Wat vind jij van de veranderingen die Adobe heeft doorgevoerd? En welk lidmaatschap ga jij kiezen? Let me know!

Dit artikel is voor het laatst gepubliceerd en bijgewerkt op 20 december 2017. Ik heb mijn best gedaan om alle wijzigingen zo goed mogelijk uit te leggen, maar omdat het allemaal nieuw en ingewikkeld is, kan ook in een foutje gemaakt hebben. Dit artikel bevat affiliatelinks, lees er meer over in de disclaimer.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

,

58 reacties op Lightroom CC, Lightroom Classic CC en Lightroom 7? Nieuwe Lightroom-abonnementen: uitleg wat er allemaal verandert!

 1. Francis 19 april 2019 at 10:50 #

  Hi Laura,

  ik werk nu ook met Lightroom CC, maar weet nu even niet hoe ik daarin mijn foto’s kan filteren op metagegevens. Ik wil heel graag kijken hoeveel foto’s ik neem met een brandpuntafstand van 70 en hoger omdat ik de aanschaf van een lichtgevoelige 70-200 mm lens overweeg. En dat lukt in cc niet meer op de manier van gewoon selecteren op metagegevens…
  Hopelijk weet jij hoe dat nu kan in de nieuwste cc versie?
  Mooie site en prima uitleg geef je altijd!
  Groetjes, Francis

  • Laura 19 april 2019 at 13:29 #

   Dat kan met CC niet volgens mij, daarvoor moet je dus Lightroom CC Classic hebben.

 2. Einte Elsinga 6 april 2019 at 13:40 #

  vraag aan Laura.
  ik kocht al in dec 2017 LR6. Paar maanden geleden, nadat ik proefversie van CC had geprobeerd, wilde ik na afloop van die proefsessie gewoon weer terug naar de standalone LR6 die ik had. Dat lukt me echter niet meer. Ook als ik probeer opnieuw met de oorspronkelijke registratiecode de software van LR6 erop te zetten, dan kom ik uit bij CC2015 en het nare is dat dat zeer beperkt werkt (ontwikkelmodule buiten werking). Ik zal dan abonnement moeten nemen. Maar ik had toch dec 2017 voor ruim 100 euro dat stand alone LR6 gekocht. Dat moet dan toch nog blijven werken…? begrijp jij hoe dit zit?

  • Laura 7 april 2019 at 08:12 #

   De licentiecode van de standalone werkt niet in de versie van LR CC en andersom. Je moet dus eerst Lightroom verwijderen en dan opnieuw installeren met de download van Lightroom 6. Een beetje gek, maar het zijn dus andere ‘programma’s’ die je moet installeren. Bij LR6 pakt de code dan wel.

   • Einte Elsinga 10 april 2019 at 14:04 #

    dank je Laura. Maar is LR6 dan nog wel te downloaden op de adobe site..?

   • Laura 10 april 2019 at 18:02 #

    Zoals ook in de tekst hierboven staat: sinds maart 2019 is dit niet meer mogelijk.

 3. Mo 11 maart 2019 at 21:49 #

  Hallo

  Eerst en vooral bedankt voor je antwoord.

  Ik heb nog 1 vraagje:

  Heb vandaag LR 6 aangekocht bij KameraExpress , de vraag is of ik die nog kan installeren? Mijn nieuwe PC is wel compatibel met LR 6. Kan het kwaad als Adobe deze niet meer ondersteund? Of ben ik mis?

  Mvg Mo

  • Laura 12 maart 2019 at 07:52 #

   Uiteraard kan je die installeren, het is niet zo dat oude licenties niet meer werken. Het enige wat belangrijk is, is dat jouw camera (RAW)-bestanden ondersteunt worden door de laatste versie LR6.14.

 4. Mo 10 maart 2019 at 13:33 #

  Vraagje:

  Mijn pc is verouderd en heb nu een nieuwe gekocht. Probleem is dat ik mijn LR4 niet kan installeren op mijn nieuw PC. Als ik een abonnement neem van LR classic kan in dan mijn catalogus van LR 4 importeren / gebruiken?

  Mvg Mo

  • Laura 11 maart 2019 at 07:52 #

   Ja, je kunt altijd oude catalogussen importeren in de nieuwste versie van LR; die wordt dan geconverteerd naar de nieuwste versie. Vanaf dat moment werk je ook in de nieuwe catalogus.

 5. Iris 19 januari 2019 at 10:58 #

  Hallo,

  Ik heb een canon 800D. Nu kom ik erachter dat mijn camera te nieuw is voor de lightroom die ik gebruik. Welke lightroom moet ik minimaal kopen (als dat nog kan) om mijn RAW bestanden te kunnen openen in lightroom?

 6. Marc van oosterhout 16 januari 2019 at 15:29 #

  Hoi Laura,
  Als je het goedkoopste abonnement neemt op PS en LR kun je t dan op 2 computers downloaden / gebruiken?

 7. Diederik van der Staay 6 oktober 2018 at 19:14 #

  Vreselijk dat er voor van alles maar gedaan wordt alsof een cloud oplossing gewenst is. Voor mij is het geen optie te werken met wat dan ook dat cloud based is, dus word ik nu gedwongen een versie 6 te kopen (voor best veel geld) wetende dat daar ook nooit meer een update op komt. Wat dus erg interessant zou zijn te weten is, welke alternatieven bestaan er voor fotobewerkingsprogramma’s (and let’s face it: ik heb maar zeer weinig van al die functionaliteit nodig. Ik maak m’n foto’s bij voorkeur in een keer goed, dus nabewerking is minimaal) die wèl een standalone bestaan toestaan? Het zwitsers zakmes dat Light Room is is toch al veel te veel. Ik zou alleen wat aan exposure en misschien wat lijnen rechttrkken willen kunnen doen. Meer niet eigenlijk. Welk alternatief biedt dat?

 8. christine 25 april 2018 at 10:12 #

  Dag Laura, bedankt voor je handige overzicht.
  Ik vroeg me af indien ik ga voor:
  1/ het LR – abonnement: of ik later nog kan overschakelen naar LR + PS (Momenteel kan ik enkel met LR werken maar ik heb wel ambitie om op termijn PS te leren, maar nu heb ik dat dus nog niet nodig)

  2/ indien ik ga voor optie 2: LR + PS 20 GB of ik dan ook foto’s gewoon op mijn externe harde schijf kan opslaan. Ik neem aan van wel?

  Alvast bedankt voor uw antwoord!

 9. Eva 8 april 2018 at 16:07 #

  Hi Laura, Ik overweeg om Lightroom 6 te kopen voordat het niet meer kan. Kan ik die altijd blijven gebruiken omdat dit een los programma is? Of is het mogelijk dat Lightroom ervoor zorgt dat je uiteindelijk echt een abonnement moet kopen? Ik wil niet voor onverwachte dingen komen te staan terwijl ik dan al zo’n €130 aan Lightroom 6 heb uitgegeven ;)

  • Laura 8 april 2018 at 16:29 #

   Ik werk niet Adobe dus kan je hierheen geen garanties geven. Ik verwacht niet dat ze ineens alle LR6 ongeldig maken en je zo tot een abonnement dwingen. Wel kunnen ze stoppen met de ondersteuning van bepaalde camera’s of besturingssystemen. Het is dan goed denkbaar dat je over een paar jaar geen LR6 meer kan gebruiken omdat je een nieuwere camera hebt (en LR de bestanden niet kan lezen) of dat het programma niet draait op je nieuwe computer.

 10. Hans van den Hoed 4 april 2018 at 00:48 #

  Lightroom alternatief, darktabel enigszins vergelijkbaar en voor alle platformen verkrijgbaar en volledig gratis.
  Ook RAW therapie is gratis open bron software leercurve wel wat steiler.

 11. David 31 december 2017 at 15:20 #

  Hallo,

  Ik ben een hobby fotograaf , die overweegt lightroom aan te schaffen.
  Bedoeling is niet om het in de cloud op te slaan.
  Zou dan Lightroom 6 voor mij voldoende zijn ?? ..en kan ik deze dan ook op mijn telefoon gebruiken ?

  Gr David

  • Laura 31 december 2017 at 15:34 #

   Met LR6 heb je niet de mogelijkheid om het programma ook op je telefoon te gebruiken. Met Lightroom CC Classic en Lightroom CC wel.

 12. Marco 25 november 2017 at 13:27 #

  Onlangs heb ik online via Adobe een upgrade van Lightroom 3 naar 6 gekocht en geïnstalleerd, maar nu heb ik beide programma’s nog werkend op mijn pc staan, terwijl ik zou verwachten dat 6 over 3 geïnstalleerd zou worden.
  Is er iemand die weet of programma’s op dezelfde catalogus werken, en de veranderingen ook in het andere programma doorgeven als ik daar de catalogus weer open?
  Of kan ik 3 beter verwijderen, en hoe moet ik dat dan doen zo dat ik een goed werkende 6 over houd?

  • Laura 25 november 2017 at 16:24 #

   LR3 wordt niet vervangen door LR6, alleen bij een upgrade via CC worden de programma’s overschreven. LR3 en LR6 werken niet tegelijkertijd met dezelfde catalogus. Lees ook maar even het artikel over het upgraden van Lightroom en de veelgestelde vragen erbij. Je kunt LR3 laten staan maar ook zonder problemen verwijderen.

 13. henk 22 november 2017 at 16:14 #

  Ik gebruik nu LR5 6.2.
  Stel ik kies een lidmaatschap LR CC of fotografielidmaatschap. Kan ik dan na het installeren van LR CC weer gewoon aan de slag met mijn bestaande foto’s via mijn externe harde schijf?

  • Laura 23 november 2017 at 08:18 #

   Hoi Henk, heb je nou Lightroom 5 of Lightroom 6? Als je kiest voor een abonnement met Lightroom CC CLassic, dan kun je gewoon verder met de catalogus zoals je ‘m nu hebt, waarbij je foto’s op de externe HD staan.

 14. Hans 22 november 2017 at 14:04 #

  Zie hier de acties van een monopolist. Ik gebruik al jarenlang LR de stand alone versie (begonnen met versie 3, via 4 en 5 nu versie 6.13) nu word ik gedwongen om een abonnement af te sluiten wat ik absoluut niet wil. Want mensen let op, het abonnement zal gaan stijgen de komende jaren!!! Dat is wat een monopolist namelijk doet. Mijn besluit is dat ik hier NIET aan ga meedoen en een alternatief ga zoeken voor LR. Jammer.

 15. Nelly 21 november 2017 at 23:00 #

  Hallo Laura
  Ik was al een tijdje aan het twijfelen over Lightroom en maar zag vreselijk op tegen de kosten van het abonnement. Ben ‘maar’ een amateur en momenteel best een beetje fanatiek… maar ik weet ook dat ik weer periodes kan hebben dat ik geen energie heb en dús fotografie even in de kast ligt…. dus dacht ik … laat ik toch maar nu nog Lightroom 6 nemen… proefversie van cc verwijderd en Lightroom 6 gedownload (gekocht bij kamera Express) maar helaas …. hij start niet op….
  nu vrees ik dat hij het op mijn Mac book pro met MacOs high sierra 10.13.1 niet combineert met light room 6….
  heb contact gezocht met klantenservice van de winkel… maar de man aan de telefoon had er geen verstand van en er zou nog iemand terug bellen…
  ik zal laten weten als ik dit probleem toch nog opgelost krijg… anders heb ik helaas 125€ weg gegooid…

  • Laura 22 november 2017 at 08:34 #

   Volgens mij werkt de nieuwste versie van Lightroom 6 wél met High Sierra. Hiervoor moet je updaten naar LR 6.13, die kan je downloaden op deze pagina. Vervolgens kun je de licentiecode gebruiken die staat op het doosje.

   • Nelly 23 november 2017 at 21:19 #

    Bedankt voor je hulp! Het was iets ingewikkelder, maar je hebt me op het goede spoor gezet. Op mij pc staat een app AAMLauncerUtil. Daarin kun je zien welke creatieve claud apps geïnstalleerd zijn en voor welke apps updates beschikbaar zijn. Na update starte het programma eindelijk op. Ik vrees alleen dat zodra Apple weer een update doet ik weer problemen krijg, maar tot die tijd kan ik hier aardig mee oefenen en weet ik of ik daarna wel of geen abonnement neem! Nogmaals bedankt!

 16. Ton V 17 november 2017 at 18:06 #

  Stond op het punt om met LR te beginnen maar zie er vanaf na het lezen van jou, uitstekende, uitleg. Overweeg nu de overstap naar Corel Paintshop Pro ….Wat zijn de ervaringen?

 17. Kees Ahaus 12 november 2017 at 15:31 #

  3 vragen:
  Sinds 2008 werk ik in LR, eerst versie 2, toen 4 en sinds 2016 in versie 6, de standalone versie dus. Als ik dan moet overschakelen naar LR classic, wat gebeurt er dan met mijn LR6? Kan ik die blijven gebruiken? Heb ik het goed begrepen dat ik voorlopig nog wel in LR6 kan blijven werken?
  Ik werk wel in LR6 maar ik had eerst de verkeerde installer gedownload (LR CC), deze verwijdert en van Adobe de juiste installeer ontvangen. Echter ik kan LR6 niet updaten omdat Adobe Applicatie Manager tevoorschijn komt en zegt dat er geen update is… Hoe kan ik deze AAM verwijderen van mijn MAC Pro 2008 10.11.6?
  Want die lijkt te zien dat ik LR CC heb, wat dus niet zo is.

  • Laura 12 november 2017 at 17:42 #

   Ik heb zelf geen standalone versie, dus kan het niet met 100% zekerheid zeggen. Maar als je nu een abonnement neemt met Lightroom CC, dan geloof ik dat je LR6 gewoon op je computer blijft staan, juist omdat dat een losse licentie is. Bij een upgrade van een programma met het CC abonnement wordt je oudere software wel vervangen. Dus LR CC 2015 werd verwijderd bij het installeren van Lightroom CC Classic. LR6 kun je nu zeker nog een tijd gebruiken. Met je installatievraag kan ik je niet helpen, dat zou ik echt even voor me moeten zien en zelf wat uitproberen.

 18. Bart 9 november 2017 at 09:55 #

  Lr classic cc en ps zijn voor mij voldoende. Invoer van foto’s gaat inderdaad na recente update ( een paar dagen na de verandering) zichtbaar sneller. Back up van de mappen op mijn desktop waaronder Lr doe ik via Jottacloud.com Is een noorse provider die onder de zeer strenge regels van de noorse overheid werkt. Zeer goede ervaringen mee.

 19. Rudy 9 november 2017 at 02:12 #

  Dag, tot nu toe heb ik steeds LR gebruikt, standalone versie echter ik denk er nu sterk over na om over te stappen naar ON1 of Affinity Photo.

  • Roland 15 november 2017 at 21:25 #

   Of wat dacht je van Capture One (PhaseOne.com).

 20. Hans 8 november 2017 at 20:32 #

  Helder artikel zoals gebruikelijk van jou, jammer dat zo’n artikel dan kennelijk nodig is om duidelijkheid te scheppen in hetgeen een fabrikant aanbiedt… Ik ben inmiddels afgehaakt, heb LR6 in 2015 aangeschaft en daarna geen functionele wijzigingen meer ontvangen omdat dit volgens Adobe onder Amerikaanse wetgeving niet toegestaan is. Heb vorig jaar Affinity Photo aangeschaft ter aanvulling van LR6, maar ga nu LR6 vervangen door aankoop van Capture One. Wellicht een suggestie om je beslissingschema uit te breiden met een optie ‘exit LR/PS’

 21. Loek 8 november 2017 at 18:57 #

  Goed en helder bechreven overzicht van de diverse mogelijkheden.
  Overigens heeft Adobe LR Classic CC zelf genummerd als LR versie 7.0
  Groeten,
  Loek

  • Laura 8 november 2017 at 19:00 #

   Klopt, maar het nummertje 7 zie je alleen als je ‘over Lightroom CC’ in het menu drukt. Verder kom je dat getalletje nergens tegen en noemen ze het op de website (bij de abonnementen) ook niet zo.

 22. Han 4 november 2017 at 08:20 #

  Ik ben overgestapt van lightroom 6 naar lightroom cc. De reden is dat ik de ontwikkelmodule niet meer kon gebruiken. Ik moest mij via help af- en aanmelden en daarna de licentiecode ingeven. Helaas kon (en kan) ik die knop niet vinden. Na migratie van de bestanden van lightroom 6 naar lightroom cc mis ik mijn indeling in mappen. Alle foto’s staan nu in 1 album. Ik weet niet hoe ik mijn indeling in mappen terugkrijg. Verder mis ik in lightroom cc onder andere de printmodule. Ik weet ook niet hoe ik foto’s kan exporteren. Weet jij waar ik hierover informatie kan vinden? De informatie van Adobe is heel karig.

  • Laura 7 november 2017 at 20:16 #

   De reden dat je geen mappen ziet staan is omdat de foto’s in de cloud bewaard worden. De foto’s staan ingedeeld per datum of je kunt zelf albums maken. Ook de printmodule is, net zoals web/kaart/boek geschrapt. Het klopt dus dat je die niet ziet. Exporteren heet nu geen exporteren meer maar ‘opslaan in’.

   • Bart 9 november 2017 at 09:43 #

    Wat je dus ziet is dat Han wellicht beter de classic cc versie had kunnen downloaden. Dat cc is nog in ontwikkeling lijkt het

 23. Onno 31 oktober 2017 at 15:32 #

  Beste Laura, eindelijk ‘ns een heldere uitleg over het verschil tussen de LR programma’s. Ik werk nu met LR 6 en PS 5 en overweeg over te stappen naar de nieuwe versies. Omdat ik geen behoefte heb om mijn foto’s in de cloud op te slaan is de Classic versie voor mij goed genoeg. Maar wat als Adobe hiermee stopt en alleen de CC versie in de lucht houdt? Kan ik mijn foto’s dan niet meer lokaal opslaan en moet ik wellicht voor veel geld extra geheugenruimte bijkopen?

  • Laura 31 oktober 2017 at 18:42 #

   Tja Onno, dat is echt koffiedik kijken, wat de verdere toekomstplannen van Adobe zijn dat weet ik natuurlijk niet. Maar ik verwacht niet dat ze Lightroom CC Classic ineens zullen stoppen…

 24. Daan 23 oktober 2017 at 23:31 #

  Goed artikel. Ik heb voorheen Lightroom 6 gebruikt en heb nu Lightroom cc 1.0 geïnstalleerd. Hoewel deze nieuwe variant zeer snel en intuïtief is, mis ik toch behoorlijk wat functies die in LR 6 zitten. LR cc 1.0 is nu feitelijk niet meer dan de Apple Foto app op de Mac. Is er een overzicht van wat LR6/classic cc kan tov LR cc 1.0?

 25. Jean-Marie 21 oktober 2017 at 20:36 #

  Beste Laura,
  Dat is nuttige informatie. Echter een paar zaken blijven onbeantwoord. Ik tref ze ook niet op de site van Adobe aan.
  Als je adobe cc gebruikt heb je zelf zeggenschap over wat in de cloud geplaatst wordt.
  Foto’s die in de cloud geplaatst zijn kun je die makkelijk en ongschonden weer terug halen.
  Mijn keuze zal vallen op het fotolidmaatschap van € 12,- (LR en PS plus 20 GB). Ik maak immers zelf regelmatig – dat zit er zo in – een back-up. Uitbreiden kan altijd maar vind ik kostbaar. Ben benieuwd naar je antwoord.

  • Laura 7 november 2017 at 20:14 #

   Je kunt bij de instellingen aangeven of je de foto’s direct ook lokaal wilt opslaan. Daarnaast heb je de optie om de foto’s én de bewerkingen erop ook later alsnog lokaal te bewaren.

 26. Alice 20 oktober 2017 at 18:58 #

  Dank je voor de uitleg Laura. Helder en had ik net behoefte aan!

 27. Raymond 20 oktober 2017 at 17:32 #

  vandaag de update binnen gehaald van het fotografie abonnement op de MacBook Pro en iMac 27″. Ben er dik tevreden mee! Lekker snel en zeker niet onbelangrijk, het catalogusbestand wordt kleiner. Wat betreft de CC versie met 1 TB cloud service, vindt ik een abonnementsprijs van zo’n 24 euro per maand nogal aan de stevige kant. Temeer je Photoshop inlevert. Ik gebruik Lightroom dagelijks en Photoshop voor focus-stacking en evt. wat andere zaken die Lightroom niet kan. Het is, denk ik voor de meeste fotografen toch wel fijn als je vanuit Lightroom even kunt “instappen” bij Photoshop om de dingen te doen die Lightroom niet kan en dat weegt eigenlijk niet op tegen 1 TB Stack cloud service Stack van TransIP die gratis kunt aanvragen en gratis mag gebruiken. Ik heb daar mijn Lightroom catalogus aan gekoppeld en kan alleen maar zeggen, het werk perfect. Temeer Lightroom nu een pak sneller is geworden. Voor de Nikon D850 mensen, het D850 cameraprofiel is ook beschikbaar in de nieuwe Lightroom. Mooi Mooi Mooi.

 28. Reitse Eskens 19 oktober 2017 at 14:43 #

  Gisteravond zag ik de nieuwe opties in de Creative Cloud naar voren komen. Ik heb Photoshop bijgewerkt en Lightroom Classic CC 1.0. Daarnaast zag ik ook Lightroom CC erbij staan. Toen raakte ik het spoor kwijt, want 1 keer LR op mijn PC is wel genoeg. Voor fotografie doe ik nog weinig met cloud, anders dan wat foto’s op Flickr zetten.

  Eerste indruk van de nieuwe LR Classic is dat die fors sneller is met laden. Ik hoop dat het verwijderen van mislukte, niet meer te redden foto’s ook sneller gaat.

  • René 8 november 2017 at 22:39 #

   Ik zag na de update ook 2 versies van Lightroom op mijn pc staan, erg verwarrend. Waarom niet de oude versie vervangen door de nieuwe.

   • Laura 9 november 2017 at 08:31 #

    Omdat Lightroom CC1.0 en Lightroom CC Classic nu twee inhoudelijk verschillende programma’s zijn, komen ze allebei op je computer. Als je update van het “oude” Lightroom CC 2015, dan wordt die wel verwijderd en vervangen door Lightroom CC Classic.

 29. Dirk De Wit 19 oktober 2017 at 14:06 #

  Laura, Wat gebeurt er met een abonnementsversie van Lightroom nadat je stopt met je abonnement? Wat kan ik dan nog wel en niet meer met de lightroom die op je systeem staat, kan ik die bv later nog op een nieuw systeem installeren om mijn bewerkte bestanden bv nog te kunnen afdrukken via lightroom of exporteren?

  Dat risico loop je niet bij een ‘aangekochte’ versie

  dank voor de uitleg!

 30. Ingrid 19 oktober 2017 at 13:30 #

  dank je vr wat verduidelijking. Nu bij de beide LR worden je foto’s ook op je computer opgeslagen, als je nu beide zou gebruiken worden die dan ook nog eens op 2 verschillende plekken op je computer opgeslagen ?

  • Laura 19 oktober 2017 at 13:38 #

   Goede vraag Ingrid! Daar kan ik je nu (nog) geen antwoord op geven, daarvoor zou ik even dieper het programma in moeten duiken.

  • Loek 8 november 2017 at 19:11 #

   Je kunt bij LR zelf toch aangeven waar je op je schijf de foto’s opgeslagen wilt hebben? Dus je kunt voor beide versies een andere plek op je schijf aangeven als je dat zou willen.

 31. Serge Van Cauwenbergh 19 oktober 2017 at 13:12 #

  Ik werk al enkele jaren met de abonnementsformule voor fotografen en ben niet van plan om dat te wijzigen. Dus na de update van gisteren blijf ik op dezelfde manier verder werken. Buiten de naamswijziging en nieuwe features wijzigt er voor mij niets. Ik heb wel de indruk dat het programma sneller de foto’s inlaadt, maar ik heb een oude pc, dus zo echt veel verschil zie ik niet. Ik merk wel dat mijn catalogusbestand geconverteerd is en de grootte daarvan slechts de helft is dan bij de vorige versie.

  • Laura 19 oktober 2017 at 13:44 #

   Ik heb ook van iemand anders gehoord dat het programma sneller zou werken, dat zou fijn zijn! :) Voor mij verandert er qua werkwijze ook niet veel.

Geef een reactie

X