Soms wil je de ene keer een kleur net iets meer laten knallen in de foto. Of één specifieke kleur juist iets lichter of donkerder maken. Maar hoe doe je dat, één kleur aanpassen? In Lightroom gebruik je hiervoor HSL en in Photoshop Camera-RAW de functie KVL. In dit artikel lees je daarom over de verschillende kleureigenschappen kleurtoon, verzadiging en luminantie en hoe je hiermee werkt in Lightroom en Photoshop.

Allereerst: waar vinden we deze functies?

In de ontwikkelmodule van Lightroom staat het tabje HSL / Kleur / Zwart-wit.

Bij Camera-RAW in Photoshop is het ’t vierde tabje. Het icoontje heeft drie horizontale strepen en als je er met je muis over gaat staat er KVL / Grijswaarden. Als je niet in RAW-fotografeert, dan kun je aan de slag met een vergelijkbare functie. Ga hiervoor naar Afbeelding > Aanpassing > Kleurtoon/verzadiging.

Wat is HSL? En KVL?

HSL staat voor Hue, Saturation, Luminance. In het Nederlands: Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie. Adobe gebruikt in Lightroom de afkorting HSL, ook als je voor het programma bij de taalinstelling Nederlands hebt gekozen. Bij Camera-RAW staat er juist weer KVL. Ik begrijp niet waarom Adobe dit zo verschillend doet, zelf zou ik de functie in beide programma’s KVL noemen. (Maar goed.. ik zou wel meer veranderen als ik Adobe zou zijn).

HSL overzicht in Lightroom; Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie

HSL overzicht in Lightroom;
Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie

Hieronder bespreek ik de verschillende termen. Handig om vooraf te weten; bij alle voorbeelden heb ik telkens deze foto als basis gebruikt. En de aanpassingen die ik doe, zijn telkens alleen voor de kleur blauw. Bij elk voorbeeld heb je bovendien de optie om het resultaat te vergelijken met de basisfoto. Trek hiervoor aan het schuifje in de foto zelf.

Basisfoto voor uitleg HSL en KVL

De basisfoto. Er is hier niets aangepast aan de kleuren.

Luminantie

Ik begin met luminantie. Het gaat hierbij om de lichtheid en donkerte van de kleur. Door de luminantie schuif naar links te trekken maak je een specifieke kleur in de foto donkerder. Met het schuifje naar rechts, wordt de kleur lichter.

HSL Luminantie voor de kleur blauw is min 100Basisfoto voor uitleg HSL en KVL

Lightroom: Luminantie naar -100

Lightroom: Luminantie naar -100. Het blauw in de foto wordt donkerblauw.

HSL Luminantie voor de kleur blauw is plus 100Basisfoto voor uitleg HSL en KVL

Lightroom: Luminantie naar +100

Lightroom: Luminantie naar +100. Het blauw wordt lichtblauw.

Verzadiging

Verzadiging gaat over de felheid van de kleur. Het verschil met de schuifjes verzadiging en levendigheid bij het tabje ‘standaard’ in de ontwikkelmodule is dat je nu slechts één kleur aanpast, in plaats van meerdere kleuren. Misschien wil je bijvoorbeeld het groen iets meer laten knallen, maar het blauw van de lucht niet. (Lees vooral ook even over het verschil tussen levendigheid en verzadiging)

Maar natuurlijk werkt het ook andersom! Wie weet trekt een kleur (zoals rood) teveel aandacht en kun je deze iets dimmen door de verzadiging omlaag te schuiven.

HSL verzadiging plus 100 Basisfoto voor uitleg HSL en KVL