Soms wil je de ene keer een kleur net iets meer laten knallen in de foto. Of één specifieke kleur juist iets lichter of donkerder maken. Maar hoe doe je dat, één kleur aanpassen? In Lightroom gebruik je hiervoor HSL en in Photoshop Camera-RAW de functie KVL. In dit artikel lees je daarom over de verschillende kleureigenschappen kleurtoon, verzadiging en luminantie en hoe je hiermee werkt in Lightroom en Photoshop.

Allereerst: waar vinden we deze functies?

In de ontwikkelmodule van Lightroom staat het tabje HSL / Kleur / Zwart-wit.

Bij Camera-RAW in Photoshop is het ’t vierde tabje. Het icoontje heeft drie horizontale strepen en als je er met je muis over gaat staat er KVL / Grijswaarden. Als je niet in RAW-fotografeert, dan kun je aan de slag met een vergelijkbare functie. Ga hiervoor naar Afbeelding > Aanpassing > Kleurtoon/verzadiging.

Wat is HSL? En KVL?

HSL staat voor Hue, Saturation, Luminance. In het Nederlands: Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie. Adobe gebruikt in Lightroom de afkorting HSL, ook als je voor het programma bij de taalinstelling Nederlands hebt gekozen. Bij Camera-RAW staat er juist weer KVL. Ik begrijp niet waarom Adobe dit zo verschillend doet, zelf zou ik de functie in beide programma’s KVL noemen. (Maar goed.. ik zou wel meer veranderen als ik Adobe zou zijn).

HSL overzicht in Lightroom; Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie

HSL overzicht in Lightroom;
Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie

Hieronder bespreek ik de verschillende termen. Handig om vooraf te weten; bij alle voorbeelden heb ik telkens deze foto als basis gebruikt. En de aanpassingen die ik doe, zijn telkens alleen voor de kleur blauw. Bij elk voorbeeld heb je bovendien de optie om het resultaat te vergelijken met de basisfoto. Trek hiervoor aan het schuifje in de foto zelf.

Basisfoto voor uitleg HSL en KVL

De basisfoto. Er is hier niets aangepast aan de kleuren.

Luminantie

Ik begin met luminantie. Het gaat hierbij om de lichtheid en donkerte van de kleur. Door de luminantie schuif naar links te trekken maak je een specifieke kleur in de foto donkerder. Met het schuifje naar rechts, wordt de kleur lichter.

HSL Luminantie voor de kleur blauw is min 100Basisfoto voor uitleg HSL en KVL

Lightroom: Luminantie naar -100

Lightroom: Luminantie naar -100. Het blauw in de foto wordt donkerblauw.

HSL Luminantie voor de kleur blauw is plus 100Basisfoto voor uitleg HSL en KVL

Lightroom: Luminantie naar +100

Lightroom: Luminantie naar +100. Het blauw wordt lichtblauw.

Verzadiging

Verzadiging gaat over de felheid van de kleur. Het verschil met de schuifjes verzadiging en levendigheid bij het tabje ‘standaard’ in de ontwikkelmodule is dat je nu slechts één kleur aanpast, in plaats van meerdere kleuren. Misschien wil je bijvoorbeeld het groen iets meer laten knallen, maar het blauw van de lucht niet. (Lees vooral ook even over het verschil tussen levendigheid en verzadiging)

Maar natuurlijk werkt het ook andersom! Wie weet trekt een kleur (zoals rood) teveel aandacht en kun je deze iets dimmen door de verzadiging omlaag te schuiven.

HSL verzadiging plus 100 Basisfoto voor uitleg HSL en KVL

Lightroom: Verzadiging naar +100

Lightroom: Verzadiging naar +100. Het blauw in de foto wordt een stukje feller.

Met het schuifje van verzadiging kun je ook een kleur juist (bijna) helemaal laten verdwijnen, zoals hieronder. De verfpot lijkt nu bijna grijs.

HSL verzadiging min blauw Basisfoto voor uitleg HSL en KVL
Lightroom: Verzadiging naar -100

Lightroom: Verzadiging naar -100

Kleurtoon

En dan hebben we ook nog kleurtoon. Je verandert hiermee een kleur naar een ‘naburige’ kleur. Zeg maar de kleur ernaast in de regenboog. De volgorde van de kleuren hierbij is: rood, oranje, geel, groen, aqua, blauw, paars en magenta. Aqua zit tussen groen/blauw in, magenta is een beetje rood/rozigere variant van paars. Je kunt met kleurtoon van geel weer oranje maken of juist groen(ig). Maar van geel maak je geen blauw, omdat dat geel en blauw in de regenboog geen buren zijn.

HSL Kleurtoon blauw + 100; blauw wordt paars Basisfoto voor uitleg HSL en KVL

Lightroom: Kleurtoon naar +100

Lightroom: Kleurtoon naar +100

De kleur blauw zit dus tussen aqua en paars in. Bij het schuifje naar plus honderd wordt het blauw in de foto paarser. En met de kleurtoon de ander kant op, wordt het blauw meer aqua, richting groen.

Kleurtoon blauw -100; blauw wordt aquaBasisfoto voor uitleg HSL en KVL

Lightroom: Kleurtoon naar -100

Lightroom: Kleurtoon naar -100

Houd er trouwens rekening mee dat de aanpassing die je doet met HSL/KVL, die kleur overal in beeld veranderd. Je ziet het in de foto bij de verfpotten, maar ook de verfkwast die het badeendje vasthoud en de spetter op z’n overall.

Wil je een blauw t-shirt graag paars maken, dan verandert ook de kleur van een blauwe lucht naar paars, of iemands blauwe ogen. Dat staat natuurlijk nogal gek. Als je een kleur slechts op één specifieke plaats wilt aanpassen, dan kan dit met behulp van lagen/maskers in Photoshop.

Het verschil tussen HSL en Kleur in Lightroom

Vraag je je nu misschien af;

Maar wat is dan het verschil tussen HSL en KLEUR in Lightroom?

Nou, het antwoord is simpel. Eigenlijk niets, behalve de manier van ordenen.

Bij HSL zie je de verschillende kleureigenschappen (kleurtoon, verzadiging, luminantie) met daaronder de losse kleuren (rood, oranje, geel..).

"<yoastmark

Bij KLEUR is het geordend op kleur, met daaronder weer de verschillende eigenschappen. Trek je bij HSL het schuifje van de verzadiging omhoog bij oranje, dan zie je dit ook terug bij KLEUR.

Bij kleur zie je eerst de verschillende kleuren, met daaronder de verschillende functies

Bij kleur zie je eerst de verschillende kleuren, met daaronder de verschillende functies. Je ziet dat de waarden identiek zijn.

En wanneer je gebruik je dit?

Nu denk je wellicht “Ja maar Laura, wanneer gebruik ik dit dan?” Er zijn genoeg toepassingen te bedenken. Zo gebruikte ik het bijvoorbeeld bij trouwfoto’s om de themakleur (paars) net iets meer te accentueren met de verzadiging. Maar ook als je van een zomerse foto meer een herfstfoto wilt maken door het groen te veranderen in geel. Of een rood verkeersbord op de achtergrond minder laten opvallen, zo lang er in de rest van de foto geen rode tinten zitten natuurlijk!

Speel gerust eens met deze functies!