Met Content Aware Fill in Photoshop laat je objecten in je foto verdwijnen of tover je juist iets tevoorschijn. It’s magic! Hoe je deze goocheltruc doet en wanneer je dit gebruikt, lees je in dit artikel.

Allereerst: wat is Content Aware Fill? Content Aware Fill gaat om het opvullen (fill) van een stuk van de foto (of eraan), waarbij er rekening gehouden (aware) wordt met de omliggende inhoud (content).

De functie Content Aware Fill lijkt een beetje op  de functie retoucheren, maar dan veel geavanceerder. En eerlijk is eerlijk; het werkt vaak verrassend goed! Er zijn twee werkwijzen om Content Aware Fill te gebruiken. Laten we eens kijken, hieronder vertel ik over de eerste.

Werkwijze 1. Objecten laten verdwijnen met Content Aware Fill

1. Open de foto in Photoshop (in dit voorbeeld werk ik met Photoshop CC2018).

2. Klik op de Lasso bij Gereedschappen (sneltoets L)

3. Selecteer het object dat je wilt laten verdwijnen of de inhoud die je wilt vullen. Je tekent er met de lasso gewoon omheen. In dit voorbeeld heb ik een selectie om het huisje in de foto gemaakt.

Selecteer met de lasso het object dat je wilt laten verdwijnen.

Selecteer in Photoshop met de lasso het object dat je wilt laten verdwijnen.

4. Klik nu op de delete of backspace-knop op het toetsenbord.

5. Er verschijnt een venster. Bovenin staat waarschijnlijk al Inhoud behouden geselecteerd, maar mocht-ie er niet staan, selecteer ‘m dan.

Selectie vullen met Content Aware Fill: Kies voor Inhoud behouden

Selectie vullen met Content Aware Fill: Kies voor Inhoud behouden

6. Klik vervolgens op OK en let Photoshop do it’s magic.

Tadaaaa! Het geselecteerde gebied is door Photoshop opgevuld met nieuwe verzonnen pixels! In dit geval heeft hij het huisje vervangen door een stuk sneeuw, een hekje en de takken van de bomen heeft ie ook ingevuld. Gebruik de slider om de twee foto’s te vergelijken.

Content Aware Fill (Verdwijning) Content Aware Fill (Originele foto)

Mocht je nou in plaats van een opvulling een leeg gat zien (en een soort blokjespatroon, wat betekent dat het leeg is), dan komt dat omdat deze manier van vullen alleen werkt als het een geblokkeerde ondergrondlaag is. Dus heb je de foto die je oorspronkelijk opende gekopieerd naar een andere laag (of de laag ontgrendeld), dan werkt de deleteknop niet. In dat geval gebruik je bij stap 4 de rechtermuisknop en kies je de optie Vullen.

Krijg je met de delete-knop een achtergrond met vakjes? Klik dan met je rechtermuisknop en kies Vullen. Je krijgt hetzelfde venster als hierboven.

Voorbeelden van vullen met Content Aware Fill

Hieronder heb ik een aantal foto’s waarbij ik iets heb laten verdwijnen met de content aware fill. Het is telkens in één keer gevuld door Photoshop, dus niet bijgewerkt met een andere functie. Probeer eens voor jezelf uit te vogelen waar de aanpassing in de foto is. Valt je ergens iets op? Klopt er ergens iets niet? Gebruik daarna pas het schuifje om te zien hoe de originele foto eruit zag.

Content Aware Fill in PhotoshopContent Aware Fill in Photoshop

Content Aware Fill: verdwenen kameelContent Aware Fill

Content Aware FillContent Aware Fill

Niet helemaal vlekkeloos, als je goed kijkt zie je wat halve schelpen ;)

 

Ik hoop dat bovenstaande voorbeelden je een paar keer hebben laten twijfelen… “Zou hier iets weggehaald zijn?“. Dat zou onderschrijven wat ik aan het begin van het artikel schreef; content aware fill werkt verrassend goed. Maar ik had er eigenlijk wel bij moeten zetten; áls het werkt. De omstandigheden moeten namelijk voor Photoshop wel voorspelbaar zijn. Een object laten verdwijnen gaat makkelijker als het duidelijk geïsoleerd is van de achtergrond en er een bepaald patroon of regelmatigheid ziet in de omgeving er omheen. Soms gaat het niet in één keer goed. Of zitten er nog een paar gekke stukken tussen. In dat geval kun je content aware fill als beginpunt gebruiken, om vervolgens zelf verder te gaan met het retoucheren of klonen.

Om te laten zien dat het echt niet altijd goed gaat, hierbij nog een paar foto’s. ;)


Ik selecteerde niet alleen mijn voeten boven dit zwembad, maar ook de schaduw. Je zou zeggen dat het een duidelijk patroon is voor Photoshop om te volgen, maar toch zie je een paar halve tegels.

Helaas snapt Photoshop niet hoe het plein in Siena (Italië) precies loopt.

En met mijn schaduw bij de kussende koe heeft Photoshop ook wel wat moeite…

Op zich niet slecht deze foto. De lensflare staat er wel dubbel in en op een paar plekken lijkt de foto wat onscherp. In dit geval gaf Content Aware Fill een prima basis, van waaruit je verder kan werken met het retoucheren.

Wanneer gebruik je Photoshop Content Aware Fill

Misschien zeg je nu.. “Ja, Laura.. Leuk dat gegoochel hierboven. Maar wanneer gebruik je dat nou echt?” Nou… eerlijk: eigenlijk maar zelden. Het is een truc die ik heel soms gebruik om toeristen uit de foto te halen. En ook dat levert niet altijd het gewenste resultaat op en werken met lagen (van dezelfde foto) werkt dan beter. Maar lees vooral even verder, want er is nog een methode!

Content Aware Fill

Deze foto gebruikte ik eerder al in het artikel waarin ik uitleg hoe je met behulp van lagen in Photoshop toeristen uit je foto’s gumt. Nu heb ik de toeristen verwijderd via Content Aware Fill. Bij de man en vrouw rechts ging dat goed, zij waren redelijk ‘vrijstaand’. Maar bij de toeristen links, die half voor een rotsblok stonden en half voor de achtergrond, werkte de opvulling door Photoshop minder goed.

Methode 2: Extra pixels erbij toveren met Content Aware Crop Fill

Hoewel ik bovenstaande manier dus niet vaak gebruik, is de onderstaande manier echt al meerdere keren een life saver geweest. We gaan de foto nu croppen met content aware fill. Of nouja… dat klinkt natuurlijk een beetje tegenstrijdig, want croppen is het uitsnijden van de foto. Nu gaan we de foto juist groter maken met behulp van de croptool.

1. Selecteer de croptool bij de gereedschappen (sneltoets C).

2. In de werkbalk bovenin vink je nu het vakje van Inhoud behouden aan.

Photoshop screenshot: inhoud behouden bij het croppen

Zet in de menubalk bovenin het vinkje aan bij ‘Inhoud behouden’ (rechts)

3. Selecteer vervolgens de gehele foto en maak het kader groter.

De foto vergroter in Photoshop inclusief vulling

Met de croptool maak ik het kader van de foto groter. In dit voorbeeld wil ik aan de rechterkant nog een stuk foto erbij.

4. Dubbelklik of druk op enter. Tijd voor weer een goocheltruc. De ruimte die je toevoegt aan de foto, wordt nu door Photoshop ingevuld.

Hier het resultaat!

Content Aware Fill bij croppenContent Aware Fill bij croppen

De ‘gaten’ in de rotswand zijn netjes ‘afgemaakt en ook de rest van de rotswand ziet er natuurlijk uit. Wie goed kijkt ziet natuurlijk wel een bepaalde herhaling. Alleen bij de bankjes, aan de onderkant van het beeld, lijkt het misschien een klein beetje raar.

Bij de foto hierboven vergrootte ik de foto aan één zijde, maar twee, drie of vier zijden kan natuurlijk ook. Bij de foto hieronder verzon Photoshop niet alleen de plantjes aan de onderkant, maar ook zette hij nog een bergje aan de linkerkant van het beeld. Tof toch!?

Foto vergroten met opvulling van lege ruimte in PhotoshopFoto vergroten met opvulling van lege ruimte in Photoshop

Content Aware Fill voor de rand van een canvas

Uiteraard is het altijd beter om de perfecte compositie te maken tijdens het fotograferen, en niet achteraf. Maar zoals ik al zei; het kan echt een reddende engel zijn. Bijvoorbeeld bij een canvas, waarbij een deel van de foto op de zijkant/rand van het canvas komt. Vooral als het een klein canvas is, gaat er relatief veel van de foto naar de zijkant. Bij een canvas van 30x45cm met een rand van 3cm dik, zit 11% van de lengte van de gehele foto aan de zijkant (6 van de 51cm) en maar liefst 16% van de hoogte (6 van de 36cm). Ter vergelijking: bij een canvas van 60x90cm met dezelfde dikte, is dat maar 6% en 9%. Bij portretfoto’s is het zonde als ineens vingers of ledematen het hoekje om moeten.

Bij bovenstaande foto, met de roze lucht en het groen op de voorkant, maakte ik met gemak een extra rand aan de onderkant van de foto. De voorkant van het canvas hoeft zo geen groen te ‘verliezen’. En zelfs als de onderste rand niet perfect gevormd wordt, is Content Aware Fill nog steeds de perfecte oplossing. Want wie kijkt er nou naar de onderste rand van een canvas!? ;)

Content Aware Fill bij Drukwerk

Ook bij drukwerk kan content aware fill heel handig zijn, omdat je daar te maken hebt met een afloop. Dit is een extra rand om je foto, meestal van 3mm. De afloop dient als veiligheidsmarge bij het schoonsnijden en voorkomt witte stukken papier naast je foto. In het artikel Wat is afloop vertel ik je er meer over.

Zo heb ik in de tweede druk van mijn boek Reisfotografie twee keer handig gebruik gemaakt van Content Aware Fill. Als eerste bij een foto die ik maakte in Praag. De foto maakte ik tijdens het blauwe uurtje vanaf de toren van het stadhuis, waarbij je uitkijkt over het oude stadsplein. Boven op de toren was het pad te smal om mijn statief neer te zetten (ik zou dan het gehele pad blokkeren) en om die reden legde ik mijn camera op een soort balustrade. Het gevolg hiervan was alleen wel dat de foto een behoorlijk scheve horizon had. Maar gelukkig kon ik met een paar simpele stappen de scheve horizon corrigeren in Lightroom.

Oeps, scheve horizon!

Oeps, scheve horizon!