Met Content Aware Fill in Photoshop laat je objecten in je foto verdwijnen of tover je juist iets tevoorschijn. It’s magic! Hoe je deze goocheltruc doet en wanneer je dit gebruikt, lees je in dit artikel.

Allereerst: wat is Content Aware Fill? Content Aware Fill gaat om het opvullen (fill) van een stuk van de foto (of eraan), waarbij er rekening gehouden (aware) wordt met de omliggende inhoud (content).

De functie Content Aware Fill lijkt een beetje op  de functie retoucheren, maar dan veel geavanceerder. En eerlijk is eerlijk; het werkt vaak verrassend goed! Er zijn twee werkwijzen om Content Aware Fill te gebruiken. Laten we eens kijken, hieronder vertel ik over de eerste.

Werkwijze 1. Objecten laten verdwijnen met Content Aware Fill

1. Open de foto in Photoshop (in dit voorbeeld werk ik met Photoshop CC2018).

2. Klik op de Lasso bij Gereedschappen (sneltoets L)

3. Selecteer het object dat je wilt laten verdwijnen of de inhoud die je wilt vullen. Je tekent er met de lasso gewoon omheen. In dit voorbeeld heb ik een selectie om het huisje in de foto gemaakt.

Selecteer met de lasso het object dat je wilt laten verdwijnen.

Selecteer in Photoshop met de lasso het object dat je wilt laten verdwijnen.

4. Klik nu op de delete of backspace-knop op het toetsenbord.

5. Er verschijnt een venster. Bovenin staat waarschijnlijk al Inhoud behouden geselecteerd, maar mocht-ie er niet staan, selecteer ‘m dan.

Selectie vullen met Content Aware Fill: Kies voor Inhoud behouden

Selectie vullen met Content Aware Fill: Kies voor Inhoud behouden

6. Klik vervolgens op OK en let Photoshop do it’s magic.

Tadaaaa! Het geselecteerde gebied is door Photoshop opgevuld met nieuwe verzonnen pixels! In dit geval heeft hij het huisje vervangen door een stuk sneeuw, een hekje en de takken van de bomen heeft ie ook ingevuld. Gebruik de slider om de twee foto’s te vergelijken.

Content Aware Fill (Verdwijning) Content Aware Fill (Originele foto)

Mocht je nou in plaats van een opvulling een leeg gat zien (en een soort blokjespatroon, wat betekent dat het leeg is), dan komt dat omdat deze manier van vullen alleen werkt als het een geblokkeerde ondergrondlaag is. Dus heb je de foto die je oorspronkelijk opende gekopieerd naar een andere laag (of de laag ontgrendeld), dan werkt de deleteknop niet. In dat geval gebruik je bij stap 4 de rechtermuisknop en kies je de optie Vullen.

Krijg je met de delete-knop een achtergrond met vakjes? Klik dan met je rechtermuisknop en kies Vullen. Je krijgt hetzelfde venster als hierboven.

Voorbeelden van vullen met Content Aware Fill

Hieronder heb ik een aantal foto’s waarbij ik iets heb laten verdwijnen met de content aware fill. Het is telkens in één keer gevuld door Photoshop, dus niet bijgewerkt met een andere functie. Probeer eens voor jezelf uit te vogelen waar de aanpassing in de foto is. Valt je ergens iets op? Klopt er ergens iets niet? Gebruik daarna pas het schuifje om te zien hoe de originele foto eruit zag.

Content Aware Fill in PhotoshopContent Aware Fill in Photoshop

Content Aware Fill: verdwenen kameelContent Aware Fill

Content Aware FillContent Aware Fill

Niet helemaal vlekkeloos, als je goed kijkt zie je wat halve schelpen ;)

 

Ik hoop dat bovenstaande voorbeelden je een paar keer hebben laten twijfelen… “Zou hier iets weggehaald zijn?“. Dat zou onderschrijven wat ik aan het begin van het artikel schreef; content aware fill werkt verrassend goed. Maar ik had er eigenlijk wel bij moeten zetten; áls het werkt. De omstandigheden moeten namelijk voor Photoshop wel voorspelbaar zijn. Een object laten verdwijnen gaat makkelijker als het duidelijk geïsoleerd is van de achtergrond en er een bepaald patroon of regelmatigheid ziet in de omgeving er omheen. Soms gaat het niet in één keer goed. Of zitten er nog een paar gekke stukken tussen. In dat geval kun je content aware fill als beginpunt gebruiken, om vervolgens zelf verder te gaan met het retoucheren of klonen.

Om te laten zien dat het echt niet altijd goed gaat, hierbij nog een paar foto’s. ;)