Wie zich bezig houdt met fotografie, kan verwachten van verschillende kanten advies te krijgen. Super handig natuurlijk, behalve dat er ook veel slecht advies gegeven wordt door de mensen “die het wel denken te weten”. Hieronder heb ik het slechtste advies op een rijtje gezet. Een combinatie van advies en situaties die ik zelf heb meegemaakt, wat ik hoorde van cursisten of wat ik online heb gelezen. Heb jij ook een keer dit slechte advies gekregen?

Advies over fotografie

1. “Met een dure camera maak je mooie(re) foto’s”.

Ik weet het nog goed. Ik had net een jaartje mijn eerst digitale spiegelreflex en ging op stap met een stel fotografen die elkaar kenden van een forum. Enkelen hadden het nieuwste model camera en ook nog eens voor duizenden euro’s aan objectieven in hun cameratas. Wow. Om mijn nek hing een instapmodel D50 en een 50mm lens van net iets meer dan € 100. Jaloers was ik niet, maar ik zou liegen als ik niet graag dezelfde apparatuur had willen hebben. “Ja, je moet wel kwaliteit kopen natuurlijk. Anders is het zonde van je investering”.

Een beetje geintimideerd was ik op dat moment wel. Maar ja.. als student kon ik me meer gewoon niet veroorloven. Toen ik een paar dagen later de foto’s op het forum voorbij zag komen, lachte ik me rot. Was dat werkelijk het beste wat ze konden? Mijn les van het uitstapje was duidelijk. Je hebt niets aan dure apparatuur als je niet wéét hoe je deze moet gebruiken. Laat je niemand iets anders wijsmaken.

2. “Waarom zou je een fotocursus volgen, die groene stand regelt alles voor je!?”

Tuurlijk. Die groene (automatische) stand is best handig. Totdat er weinig licht is, het onderwerp (of jijzelf snel beweegt) of je een creatieve draai aan de foto wilt geven. Dan weet die automatische stand vaak niet meer wat je precies wilt en krijg je een foto die te donker is, bewogen is, een lelijke flits heeft, foute kleuren of er gewoon niet uit ziet zoals jij voor ogen had. Tja.. de automatische stand wordt niet voor niets ook wel de idiotenstand genoemd. (Ik heb het niet bedacht hoor)
Maar gelukkig heb je die automatische stand ook niet nodig. Het zelf instellen van je camera is in feite ook helemaal niet zo moeilijk, maar je moet wel de juiste uitleg gekregen hebben. (En die krijg je in de online fotocursus “Nooit meer op de automatische stand fotograferen”. )

3. “De ISO moet je altijd op 100 (of 200) houden, want dan heb je de minste ruis!”

De stelling klopt, maar het advies niet. Hoe hoger de ISO-waarde, des te meer ruis je in de foto. Ik snap goed als je deze ruis wilt voorkomen en het is ook prima om de ISO-waarde zo laag mogelijk te willen houden. Maar soms kun je niet gewoonweg anders! Omdat anders de sluitertijd te lang wordt, of het diafragma niet groter kan. Het is dan onzinnig om de ISO-waarde eigenwijs op 100 te houden, want in veel situaties resulteert dit in een mislukte foto. Voor een goed belichte foto moeten de drie factoren van de belichtingsdriehoek in balans zijn, en soms hoort daar simpelweg een hogere ISO-waarde bij.

4. “Niet tegen de zon in fotograferen, dat is gevaarlijk. Je moet altijd zon in de rug houden!”

Dit advies hoor je vaker dan je zult denken. Kijk, als je met je spiegelreflexcamera met 600mm inzoomt op de zon of een mega lange sluitertijd instelt, dan geloof ik zeker dat dit niet goed is. Niet voor je ogen en waarschijnlijk ook niet goed voor de sensor van je camera. Maar het is onzin om te zeggen dat je niet (even) tegen de zon in mag fotograferen. Kijk maar:

Het is onzin als iemand je adviseert om nooit tegen de zon in te fotograferen. Kijk maar, het kan best!

Het is onzin als iemand je adviseert om nooit tegen de zon in te fotograferen. Kijk maar, het kan best!

Bovendien is het zo dat als jij tijdens het fotograferen altijd de zon in de rug houdt, dat de geportretteerde tegen de zon in kijkt. Dit resulteert al snel in geknepen ogen. Fotografeer jij met tegenlicht, dan kijkt dit voor de ander vaak veel prettiger!

5. “Gewoon veel foto’s maken, dan zit er altijd wel iets tussen”

Ik kan niet ontkennen dat de kans groter wordt dat er een geslaagde foto tussen zit, als je er enorm veel maakt. Maar toch is het niet advies wat ook altijd klopt. Staat jouw camera helemaal verkeerd ingesteld qua instellingen, dan is ook de duizendste foto die je maakt mislukt.

6. “Joh, dat werk je later wel weg in Photoshop!”

Ik blijf me nog steeds verbazen wat er allemaal mogelijk is in Photoshop. Het clonen van snottebellen of die lantaarnpaal die uit iemands hoofd steekt? Die werk je zo wel weg. Maar weet je.. soms is het écht makkelijker om het storende elementen tijdens het fotograferen al weg te halen. Even snoetenpoetsen bij een kinderfoto scheelt je enorm veel tijd achteraf. En die lantaarnpaal? Een stap opzij (van jou of de persoon die je fotografeert) is vaak al voldoende.

7. “Je moet nooit het onderwerp in het midden zetten”

Een bekende compositieregel is de regel van derden (deze lijkt ook veel op de gulden snede), waarbij je het onderwerp bewust uit het midden zet. Het is vaak een simpele methode om een compositie meer in balans te maken of te verbeteren. Maar nooit meer iets in het midden zetten? Kom nou toch.

Vooral onderwerpen met een hoge mate van symmetrie komen heel goed tot hun recht als je strak in het midden fotografeert. Daarom vind ik het belangrijker dat je goed kijkt naar de situatie en op basis daarvan je onderwerp bepaalt.

8. “Je hebt geen statief nodig als de zon schijnt”

Wie dit zegt, die heeft het zelf niet zo goed begrepen. Het fotograferen met een statief kan veel voordelen hebben, ook als de zon schijnt. Bijvoorbeeld voor het maken van een foto met een lange sluitertijd, om je ISO laag te houden, voor het maken van een timelapse of om de compositie rustig te bepalen. Als ik een zonsondergang fotografeer (of een zonsopkomst) gebruik ik ook vaak een statief.

9. “Als het slecht weer is, kun je beter binnen blijven. Je maakt dan toch geen mooie foto’s.”

Zeker. Slecht weer is vreselijk. Je maakt bijvoorbeeld helemaal geen sfeervolle plaatjes als je fotografeert in de mist. Bij avondfotografie zorgt regen voor uitermate storende reflecties.
En dan heb ik het nog niet eens over het fotograferen tijdens een sneeuwstorm of als het heel koud is.
Nee, blijf maar lekker binnen hoor ;)

Fotograferen in de mist. Luister niet naar het advies dat je met slecht weer beter binnen blijft.

Fotograferen in de mist. Luister niet naar het advies dat je met slecht weer beter binnen blijft.

10. “Voor het fotograferen van X kies je diafragma f/8, ISO 100, sluitertijd 1/1000.”

Was het maar zo gemakkelijk, dat er één specifieke combinatie van instellingen was voor een bepaald onderwerp. Dat zou het fotograferen een stuk makkelijker maken. Helaas is de werkelijkheid anders. Elke situatie heeft een andere hoeveelheid licht, en vereist dus ook andere instellingen. EXIF-informatie kan dienen als inspiratie, maar moet je nooit één op één overnemen. Als jij naar exact dezelfde plek gaat, maar het licht is ook maar een beetje anders of je fotografeert met een andere lens, dan heb je ook andere instellingen nodig.

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Leren welke instellingen je nodig hebt in welke situatie?

Dat is precies wat je leert in de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 

Meer informatie

11. “Jouw camera is niet geschikt voor [type]fotografie”

Je zou het maar horen in de winkel. “Jouw camera is niet geschikt voor (bijvoorbeeld) studiofotografie.” Je gaat er vanuit dat ze er in een fotowinkel verstand van hebben, maar het tegendeel is (helaas) meer dan eens bewezen. Krijg je dergelijk advies? Dan is de kans groot dat de persoon geen idee heeft waar hij het over heeft. Het is immers het makkelijkste om de schuld aan de camera zelf te geven. Wees extra op je hoede als je dit advies in een fotowinkel krijgt, want wie weet wordt dit gebruikt om je iets anders aan te smeren.

Uiteraard zijn hier een aantal uitzonderingen op en kan dit advies wel waar zijn als het gaat om specialistische fotografie. Mijn camera is bijvoorbeeld niet geschikt voor infraroodfotografie. En is het ook goed mogelijk dat je dit advies vaker hoort voor lenzen. Wil je bijvoorbeeld graag macro-foto’s maken, dan lukt dit natuurlijk niet (goed) als je slechts een groothoekobjectief hebt.

12. Koop een Canon/Nikon/Sony/Pentax/Samsung/…, die maakt de mooiste foto’s.

Weet je…. ik geloof niet dat er één cameramerk is die het allerbeste is. Ik fotografeer zelf met Nikon. Waarom Nikon? Zoals ik ook hier beschrijf: simpelweg omdat mijn allereerste compactcamera een Nikon was, en die had ik gekozen omdat-ie er mooier uit zag dan een Canon ;).

De techniek is bovendien het laatste decennium zo vooruit gegaan, dat ik niet denk dat je nu zelfs nog een slechte camera kunt kopen. En uiteindelijk is het natuurlijk niet de camera die de foto maakt, dat ben jij! (En vraag je je af waarom, lees dan punt 1 nog maar eens)

Welk slechte advies heb jij wel eens gehoord?