“He bah, het regent. Dan laat ik de camera wel thuis.” Zeg eens eerlijk; hoe vaak heb jij dit als excuus gebruikt? Terwijl regen juist ook heel fotogeniek kan zijn! Nu zijn er steeds meer compactcamera’s die waterdicht zijn. Maar een spiegelreflexcamera houdt meestal niet van een regenbui. In dit artikel daarom de tips om jouw camera en/of objectief te beschermen tegen de regen en druppels in beeld te voorkomen.

1. Onder de paraplu

Simpel, maar effectief: houd in de ene hand je camera en in de andere hand een paraplu. Het is zo wel lastig om te zoomen of je camera in te stellen. Maak het jezelf daarom iets gemakkelijker en plaats je camera op een statief. Natuurlijk kun je ook iemand anders lief aankijken en vragen of hij of zij de paraplu boven jou (of jullie) hoofd wilt vasthouden.

2. Zonnekap

Voor een paar spetters op de body van mijn Nikon ben ik niet zo bang. Maar ik wil geen druppels op de voorkant van mijn lens die vlekken in het beeld geven. De kans hierop verklein je met de zonnekap op de lens. De zonnekap wordt dan een regenkap! Uiteraard helpt deze niet als je recht omhoog fotografeert.

Deze foto maakt ik tijdens een flinke regenbui. Met de zonnekap op de lens maakte ik vlug enkele foto's, waarna ik mijn camera weer opborg in de tas.

Deze foto maakte ik tijdens een flinke regenbui. Met de zonnekap op de lens schoot ik vlug enkele foto’s, waarna ik mijn camera weer veilig opborg in de tas.

3. Rainsleeve

Er zijn speciale regenhoezen te bestellen voor je camera, ook wel rainsleeves genoemd. Deze zijn zo gemaakt dat ze over de body, het objectief en jouw hand gaan. Door het doorzichtige plastic is een gemaakte foto nog terug te kijken op het LCD-scherm van je camera.

4. Plastic tas

Een gewone plastic tas is trouwens vaak een prima alternatief voor de rainsleeve. Pak er dus een Albert Heijn-tas of diepvrieszakje (formaat: groot) bij. Je maakt er een klein gaatje in en trekt daar vervolgens het objectief door. Het plastic rekt uit en vormt zo een nauwe sluiting om het objectief heen. Ook hier zet je natuurlijk weer de zonnekap op de lens. Wel is het in tegenstelling tot de speciale regenhoes wat lastiger om de gemaakte foto’s terug te zien. Het helpt als je de camera blind weet in te stellen.

5. Onderwaterhuis

Ok, de kans is klein dat je een onderwaterhuis in de kast hebt liggen. Maar wie zich toevallig heeft verdiept in onderwaterfotografie, snapt dat fotograferen in de regen met zo’n ding geen probleem is. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat er nu misschien druppels op de behuizing blijven plakken. Bij het duiken heb je daar geen last van, omdat je geheel onder water bent.

6. Onder een afdak

Sta je buiten en begint het te plenzen? En heb je geen van bovenstaande bij je? Kijk dan even goed naar de omgeving. Misschien zie je een afdakje of overdekking vanwaar je foto’s kunt maken.

Tijdens het GLOW lichtfestival regende het één avond behoorlijk. Vanonder de overdekking van de fietsenstalling maakte ik dit beeld.

Tijdens het GLOW lichtfestival regende het precies de avond dat ik ging fotograferen. Vanonder de overdekking van de fietsenstalling maakte ik dit beeld.

7. Hydrofiel filter

Hoe tof is het als een filter zo gemaakt is, dat hier nooit druppels op blijven zitten? Dit beschermt weliswaar niet je body tegen water(schade), maar is wel super handig voor wie vaak in de regen fotografeert of filmt. (Ik denk dan bijvoorbeeld aan sportfotografen langs de lijn van het voetbal- of hockeyveld). Bekijk deze YouTube-video eens. Met een plantenspuit sproeien ze water op het hydrofiele filter, waar het er direct ook weer vanaf druipt. Zulke filters zijn helaas niet goedkoop.

8. Binnenblijven

Ten slotte is het natuurlijk ook gewoon een optie om binnen te blijven. Door een raam zijn prachtige regenfoto’s te maken als je de regendruppels omarmt. Dat bewijst deze Russische fotograaf goed. (edit: de druppels blijken gephotoshopt te zijn)

Na het fotograferen in de regen

Droog je camera altijd af als deze ook maar een beetje nat is geworden. Stop een paar silicagels in je cameratas om vocht verder te verwijderen. Dit zijn van die kleine zakjes die je vindt in verpakkingen met droge producten (rijst, hondensnoepjes, schoenen) en waarop staat DO NOT EAT.